A görög hatóságok befagyasztották a korrupcióval vádolt Eva Kaili vagyonát

A Pánhellén Szocialista Mozgalom egykori képviselőjét azzal vádolják, hogy érintett egy Katarhoz kapcsolódó megvesztegetési botrányban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 12. 14:15
null
Rabat, 2022. december 11. 2022. október 10-én, a marokkói parlament rabati épületében készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselõrõl, az Európai Parlament alelnökérõl, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi Fotó: Dzsalal Morsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) egykori képviselőjét azzal vádolják, hogy érintett egy Katarhoz kapcsolódó megvesztegetési botrányban.

Az intézkedés Kaili rokonaira is vonatkozik, és bankszámlákra, megtakarításokra, vállalatokra, illetve más pénzügyi vagyoneszközökre terjed ki 

– tájékoztatott a pénzmosásellenes görög hatóságot vezető Haralambosz Vurliotisz.

A hatóságok célkeresztjébe került egy ingatlanvállalat is, amelyet a 44 éves képviselő szintén őrizetbe vett olasz élettársával, Francesco Giorgival együtt alapított a közelmúltban.

A belga hatóságok vasárnap közölték, hogy pénzmosás, korrupció és bűnszövetkezetben való részvétel vádjával vizsgálati fogságba helyezték Eva Kailit és három további gyanúsítottat, köztük Giorgit is.

A belga ügyészség szerint Katar komoly összegekkel és értékes ajándékokkal próbálta lefizetni az uniós parlament több magas rangú tagját, hogy számára kedvező döntések szülessenek az uniós törvényhozásban.

Kailira nem vonatkozik a parlamenti mentelmi jog, miután a törvény szerint nem lehet hivatkozni a mentességre olyan esetben, amikor az Európai Parlament valamely tagját tetten érték bűncselekmény elkövetése közben – árulta el egy igazságügyi forrás, aláhúzva, hogy a görög képviselő lakásán bankjegyekkel teli táskákat találtak.

Kaili 2014 óta EP-képviselő, és idén január óta az uniós parlament alelnöke. Az ügy nagy felzúdulást keltett szerte Európában, különösen hazájában.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Kailit alelnöki tisztségéből. Felmentéséről a héten szavaz az EP.

A hír rendkívül aggasztó

– közölte a botrány kapcsán hétfőn Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. – Néhány olyan eseménnyel, néhány olyan ténnyel kell szembe néznünk, amelyek engem, mint az Európai Parlament korábbi elnökét nagyon aggasztanak – fogalmazott az uniós diplomácia vezetője.

Borítókép: a marokkói parlament rabati épületében készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.