időjárás -4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Meloni ellensúlyozására lépne szövetségre Salvini és Berlusconi

Jánosi Dalma (Róma)
2022.12.01. 06:30 2022.12.01. 15:06
Meloni ellensúlyozására lépne szövetségre Salvini és Berlusconi

Az összeolvadást tervezgeti az olasz kormánykoalíció két pártja, a Liga és a Hajrá, Olaszország − számoltak be az olasz sajtóorgánumok. Matteo Salvini és Silvio Berlusconi így ellensúlyozná az Olasz Testvérek, valamint Giorgia Meloni olasz kormányfő erőfölényét a parlamentben.

Az olasz sajtó megszellőztette a hírt, miszerint titkos szövetségre készül az egy hónapja alakult olasz kormány két pártja a Liga és a Hajrá, Olaszország (FI), valamint a kisebb jobboldali alakultatok. Az összeolvadás célja az lenne − a sajtóértesülések szerint −, hogy ellensúlyozzák Giorgia Meloni kormányfő és pártja, az Olasz Testvérek (FdI) erőfölényét a törvényhozásban.  A választási eredménynek köszönhetően az FdI jóval több szenátort és képviselőt küldhetett a parlamentbe, mint koalíciós partnerei, és ezt alaposan ki is használja Meloni, aki sok esetben, úgy tűnik, határozottan kezében tartja a döntéseket.

Az Affari Italiani hírportál „szigorúan titkos” tervnek nevezi a Matteo Salvini és Silvio Berlusconi − a Liga, valamint az FI vezetői − összefogásával kapcsolatos híreket, de belső forrásokra hivatkozva részletes tájékoztatást nyújt a fúziós elképzelésről. Az elmúlt hónap tapasztalata, s legfőképp a költségvetési csomag összeállítása azt mutatta, hogy Giorgia Meloni kezében összpontosul a hatalom, ő hozza meg az ország jövőjére vonatkozó legfontosabb döntéseket − írta a hírportál, hozzátéve: 

a kisebb kormánypártok összeolvadása azonban némiképpen átrajzolná a hatalmi erőviszonyokat.

Salvini és Berlusconi szövetsége a felsőházban nem jelentene számottevő átalakulást, az alsóházban azonban forradalmi változásokat hozhatna, mivel a kisebb pártok többségre tehetnének szert. Jelenleg az FdI-nek száztizennyolc mandátuma van, a Liga és az FI, valamint a legkisebb jobboldali párt, a Moderáltak összesen száztizenkilencet tudnak felmutatni. Összefogásuk célja az lenne, hogy a jelenlegi szétaprózódott hangok helyett határozottabb érdekérvényesítésre tehessenek szert.

A hírportál szerint a jelenleg még csak gondolatként lebegő összeolvadás terve 2023 elején konkretizálódhat, végleges megalakulásukig ugyanakkor hónapok is eltelhetnek.

Az elképzelések vegyes fogadtatást kaptak a pártok részéről: az FI részéről Berlusconi és Licia Ronzulli képviselő támogatja az ötletet, míg Antonio Tajani, jelenlegi miniszterelnök-helyettes ellenvetéssel fogadta a kezdeményezést. A Ligán belül is akadnak kételkedők, Giancarlo Giorgietti  gazdasági miniszter szerint minden rendben van a jelenlegi erőviszonyokkal. Ez nem is meglepő, hiszen a költségvetési csomag kidolgozásakor nagyon jól együtt tudott működni a kormányfővel.

Borítókép: Matteo Salvini, a Liga párt vezetője (balra) és Silvio Berlusconi, a Hajrá, Olaszország elnöke (Fotó: AFP/Alberto Pizzoli)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.