Meloni ellensúlyozására lépne szövetségre Salvini és Berlusconi

Az összeolvadást tervezgeti az olasz kormánykoalíció két pártja, a Liga és a Hajrá, Olaszország − számoltak be az olasz sajtóorgánumok. Matteo Salvini és Silvio Berlusconi így ellensúlyozná az Olasz Testvérek, valamint Giorgia Meloni olasz kormányfő erőfölényét a parlamentben.

2022. 12. 01. 6:30
ITALY-POLITICS-VOTE-PARTIES Fotó: ALBERTO PIZZOLI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz sajtó megszellőztette a hírt, miszerint titkos szövetségre készül az egy hónapja alakult olasz kormány két pártja a Liga és a Hajrá, Olaszország (FI), valamint a kisebb jobboldali alakultatok. Az összeolvadás célja az lenne − a sajtóértesülések szerint −, hogy ellensúlyozzák Giorgia Meloni kormányfő és pártja, az Olasz Testvérek (FdI) erőfölényét a törvényhozásban.  A választási eredménynek köszönhetően az FdI jóval több szenátort és képviselőt küldhetett a parlamentbe, mint koalíciós partnerei, és ezt alaposan ki is használja Meloni, aki sok esetben, úgy tűnik, határozottan kezében tartja a döntéseket.

Az Affari Italiani hírportál „szigorúan titkos” tervnek nevezi a Matteo Salvini és Silvio Berlusconi − a Liga, valamint az FI vezetői − összefogásával kapcsolatos híreket, de belső forrásokra hivatkozva részletes tájékoztatást nyújt a fúziós elképzelésről. Az elmúlt hónap tapasztalata, s legfőképp a költségvetési csomag összeállítása azt mutatta, hogy Giorgia Meloni kezében összpontosul a hatalom, ő hozza meg az ország jövőjére vonatkozó legfontosabb döntéseket − írta a hírportál, hozzátéve: 

a kisebb kormánypártok összeolvadása azonban némiképpen átrajzolná a hatalmi erőviszonyokat.

Salvini és Berlusconi szövetsége a felsőházban nem jelentene számottevő átalakulást, az alsóházban azonban forradalmi változásokat hozhatna, mivel a kisebb pártok többségre tehetnének szert. Jelenleg az FdI-nek száztizennyolc mandátuma van, a Liga és az FI, valamint a legkisebb jobboldali párt, a Moderáltak összesen száztizenkilencet tudnak felmutatni. Összefogásuk célja az lenne, hogy a jelenlegi szétaprózódott hangok helyett határozottabb érdekérvényesítésre tehessenek szert.

A hírportál szerint a jelenleg még csak gondolatként lebegő összeolvadás terve 2023 elején konkretizálódhat, végleges megalakulásukig ugyanakkor hónapok is eltelhetnek.

Az elképzelések vegyes fogadtatást kaptak a pártok részéről: az FI részéről Berlusconi és Licia Ronzulli képviselő támogatja az ötletet, míg Antonio Tajani, jelenlegi miniszterelnök-helyettes ellenvetéssel fogadta a kezdeményezést. A Ligán belül is akadnak kételkedők, Giancarlo Giorgietti  gazdasági miniszter szerint minden rendben van a jelenlegi erőviszonyokkal. Ez nem is meglepő, hiszen a költségvetési csomag kidolgozásakor nagyon jól együtt tudott működni a kormányfővel.

Borítókép: Matteo Salvini, a Liga párt vezetője (balra) és Silvio Berlusconi, a Hajrá, Olaszország elnöke (Fotó: AFP/Alberto Pizzoli)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.