időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A Meloni-kormány betartja választási ígéreteit

Jánosi Dalma (Róma)
2022.11.23. 20:56 2022.11.23. 21:12
A Meloni-kormány betartja választási ígéreteit

Még csak egy hónap telt el a Giorgia Meloni által vezetett jobboldali olasz kormány megalakulása óta, de már több fronton is bizonyította, hűségesen teljesíti a választási kampány idején tett ígéreteket. Az legelső intézkedései a belbiztonság és határvédelem megerősítésére vonatkoztak, amely radikális szakítást jelentett a korábbi kormányok bevándorlási politikájával. Meloni a kampány során ígéretet tett arra, hogy hajóblokád felállításával tesz kísérletet az illegális bevándorlás megállítására. 

A migrációs krízis kezelésének első lépéseként Matteo Piantedosi belügyminiszter lezárta az olasz kikötőket a civil szervezetek hajói előtt.

A radikális döntés nagy nemzetközi feszültséget idézett elő, Róma több európai uniós tagállammal, köztük Franciaországgal is összetűzésbe került. Meloni határozottan kijelentette: a nemzetközi nyomásgyakorlás ellenére sem tágít a választópolgárok által kormányára bízott célkitűzésektől a migrációs vitában. Antonio Tajani külügyminiszter összehangolt európai megoldást sürgetett a tagországoktól, hangsúlyozva, hogy Olaszország egyedül képtelen szembenézni a rendkívüli megmérettetéssel. 

A választási ígértek között szerepelt még a polgári alapjövedelem eltörlése is, melyet Meloni a korábbi kormány elhibázott lépésének tartott, mivel véleménye szerint az ingyenes pénzosztogatás helyett a munkahelyteremtésre kell fókuszálnia az ország vezetésének.

A november 21-i minisztertanácsi ülésen a kabinet úgy döntött, 2023-tól legfeljebb nyolc hónapig folyósítható a társadalmi juttatás, az első felkínált munkalehetőség visszautasítását követően pedig a kérelmező automatikusan elveszíti a támogatást. 2024-től pedig végképp felszámolják az alapjövedelmet, a segélyre szoruló rétegeknek, munkaképtelen személyeknek pedig újfajta rendszerben biztosítják az állami támogatást. 

Giorgia Meloni kormányfő a kedd délelőtti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, büszke arra, hogy a kabinet egyetlen hónap leforgása alatt egy összetett költségvetés kidolgozásával választ ad a megemelkedett rezsiköltségek és infláció miatt nehéz anyagi helyzetbe került állampolgároknak. 

A kabinet 21 milliárd eurós alapot különített el a vállalatok és családok megsegítésére. 

Az alapvető élelmiszerek beszerzését biztosító utalványt igényelhetnek az önkormányzatoktól az alacsony jövedelmű háztartások, a kisgyermekek gondozásához szükséges és egyes higiéniai termékek adóját öt százalékra csökkentették. A kormány a családok megsegítésére a következő év első negyedévében mintegy másfél milliárd eurót szán, emellett a kettő vagy több gyermeket nevelő családok támogatását ötven százalékkal emelték. 

A családbarát politika némi változást hozott a nyugdíjrendszerben is: a két vagy több gyermeket felnevelő nők 58 évesen, az egygyermekes anyák 59 évesen mehetnek nyugdíjba.

Borítókép: Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője a szeptember 25-i előre hozott parlamenti választások eredményeképpen megalakuló olasz kormány beiktatási ünnepségéről távozik a római elnöki rezidenciáról, a Quirinale-palotából 2022. október 22-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.