Giorgia Meloni: A civil hajók mehetnek, ahova akarnak!

Komoly diplomáciai feszültséget gerjesztett Róma és Párizs között a migránsokat szállító hajók ügye.

2022. 11. 11. 13:42
STOLTENBERG, Jens; MELONI, Giorgia
Róma, 2022. november 10. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-fõtitkárral közösen tartott sajtóértekezleten a római kormányfõi hivatalban, a Chigi-palotában 2022. november 10-én. MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éles politikai és diplomáciai feszültség alakult ki Róma és Párizs között az Ocean Viking nevű civil hajó fogadása miatt – számol be az Il Corriere della Sera olasz napilap a két ország közötti kapcsolat megromlásáról. Az SOS Mediterranee francia humanitárius szervezet által működtetett, norvég felségjelzésű hajó két hétig várakozott nemzetközi felségvizeken, míg végül a francia kormány úgy döntött, engedélyezi a hajó kikötését. A 234 személyt szállító hajó kedden távozott a Szicília közeli vizekről és pénteken érkezett meg Toulon kikötőjébe.

A bevándorlók egyharmadának befogadását vállalja Franciaország. További kilenc európai uniós tagállam – Németország, Horvátország, Románia, Bulgária, Litvánia, Málta, Portugália, Luxemburg és Írország – jelezte, hogy szolidaritásból befogad migránsokat a hajóról.

A menedékre nem jogosult személyek kitoloncolása azonnal megtörténik, a francia hatóságok máris felvették a kapcsolatot a származási országokkal. Giorgia Meloni olasz kormányfő elismerését fejezte ki francia kollégáinak, amiért nyitottak voltak az együttműködésre az ügyben.

Illegális bevándorlók az Ocean Viking norvég teherhajó fedélzetén, a Földközi-tengeren 2022. november 10-én. (Fotó: MTI/AP/Vincenzo Circosta)

A diplomáciai konfliktus kirobbanását az okozta, hogy Gérald Darmanin francia belügyminiszter embertelennek nevezte az olasz kormány civil hajókkal szemben életbe léptetett szigorú eljárását. Jelezte, a jövőben nem tartja magát, ahhoz az egyezséghez, hogy menedékkérőket venne át Olaszországtól.

Darmanin felszólította a szolidaritási egyezséghez csatlakozó tagállamokat, különösképpen Németországot, hogy hasonlóan járjon el Olaszországgal szemben. Azt is bejelentette, hogy Franciaország megerősíti a határok védelmét, ennek céljából ötszáz rendőrt vezényelnek ki az olasz–francia határszakaszra. 

Az olasz belügyminiszter, Matteo Piantedosi reagált francia kollégája támadásaira. Mint hangsúlyozta: míg Olaszország az éve eleje óta kilencvenezer illegális bevándorlót fogadott, addig Franciaország 38 menedékkérőt vállalt át. Giorgia Meloni olasz kormányfő jelezte, nem áll szándékában visszakozni. Úgy véli,

Párizs túlreagálta a vitát, a fenyegető hangnem pedig önmagáért beszél. Nevetségesnek nevezte Párizs fenyegetőzését, s azt is hangsúlyozta, hogy nem enged a megfélemlítésnek.  Amennyiben forrásokat vonnak meg Olaszországtól, senkit sem fognak beengedni, a civil hajók mehetnek, ahová akarnak – reagált Meloni. 

Olasz politikusok szerint megengedhetetlen, hogy a civil szervezetek ilyen mértékben befolyásolják az országok közötti viszonyokat, melyek pár napja még kiegyensúlyozottan működtek. Úgy vélik, lehetne azon vitázni, hogy melyik volt az az ország, mely nem tartotta magát a megállapodásokhoz. Németország az éve eleje óta 75, Franciaország pedig 38 menedékkérőt vállalt át. A korábbi olasz belügyminiszter, Luciana Lamorgese idejében született, szolidaritáson alapuló elosztás valójában nem hozta meg a várt eredményeket: a megállapodást 13 ország látta el kézjegyével és nyolcezer menedékkérőre vonatkozik, mindeddig 117 személyt vállaltak át Olaszországtól.

A kormánya tevékenységéről beszámoló sajtókonferencia során újságírók kérdésére válaszolva Meloni elmondta, meglepte a francia kormány érthetetlen és agresszív támadása. Hangsúlyozta: érdemes rávilágítani arra, hogy ez volt az első alkalom, hogy az Ocean Viking Franciaországban kötött ki. Meloni azt is nyomatékosította, hogy

nem létezik egyetlen megállapodás sem, mely szerint Olaszországnak kellene az összes civil hajót fogadnia.

Véleménye szerint a franciák túlzottan agresszív reakciója annak jele, hogy megértették: kizárt a korábbi migrációs politika folytatása. Arra is kitért, hogy a civil hajók kérdése nem lehet a tagországok közötti állandó konfliktus forrása. Közös európai megoldást sürgetett a kontinens határainak megvédésére. Az egyedüli komoly megoldás – melyet a napokban az Emmanuel Macron francia államfővel, Olaf Scholz német kancellárral és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével való találkozóin javasolt – egy olyan európai misszió létrehozása, mely megállítja az Afrikából induló hajókat és lehetővé teszi a menedékkérelem benyújtását az afrikai országokban, valamint fejlesztési együttműködéseket folytat az afrikai államokkal – szögezte le Meloni.

 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a római kormányfői hivatalban, a Chigi-palotában 2022. november 10-én. (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.