időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo

Rummenigge ismét a nemzeti büszkeségre építene

Kis Ferenc
2022.12.14. 16:00 2022.12.14. 16:06
Rummenigge ismét a nemzeti büszkeségre építene

Világos és kemény üzenetet küldött az egykori legendás labdarúgó a woke ideológia németországi képviselőinek és azoknak, akik a német nemzeti lét felszámolásáért ügyködnek a sport területén is. 

Az 1980-as évek világklasszisa, a kétszeres aranylabdás, Európa-bajnok Karl-Heinz „Kalle” Rummenigge a Bildnek nyilatkozva rég nem hallott, Németországban ma már szélsőséges nacionalizmusnak minősülő húrokat pendített meg, amikor kijelentette, hogy az ország legfontosabb csapata nem a Bayern München, hanem a Nationalelf, a nemzeti tizenegy.

A 95 válogatott mérkőzésemről ismerem azt a leírhatatlan érzést, amikor a nemzeti himnusz felcsendül. Ám míg a katari világbajnokságon az argentin szurkolók büszkén viselik csapatuk mezét, addig Németországban a válogatottunk szurkolói pillanatnyilag inkább elutasítóak és szinte szégyellik magukat. Ezen változtatni kell!

– hangsúlyozta Rummenigge. 

A Bayern Münchent sportvezetőként tavaly nyárig irányító legenda magától értetődőnek nevezte, hogy elfogadja a felkérést a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) mellett létrehozott szakértői munkacsoportba, amelynek feladata, hogy segítse a válogatott minél jobb szereplését a 2024-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Nyilvánvaló cél a végső győzelem a kontinenstornán, ahol a 2006-os németországi világbajnokság „nyári meséjét” szeretnék megismételni. Bár ott „csak” a bronzérem jött össze a Nationalelfnek, de a torna idején fantasztikus hangulat uralkodott a német nagy- és kisvárosokban egyaránt, minden autón, a házak ablakaiban ott lengett a fekete-vörös-arany trikolór, egyfajta nemzeti reneszánszt éltek át a németek. 

Rummenigge a Bildnek azt is elárulta, hogy a legutóbbi három tornán is a cím megszerzését tűzték ki célul, de mindegyik nagyon rosszul sült el. 

Ilyen élmények után talán több alázatot kellene mutatnunk és a futballra kellene koncentrálnunk

– folytatta a németek egykori legendás játékosa, majd egészen konkrétan üzent a politikai elitnek. 

 

A DFB-nél mostanában túl sok másodlagos hadszíntér működött. Ez azt is jelenti, hogy a politika oldja meg a politikai problémákat, és ne hárítsa át a sportra. A cél az kell legyen, hogy 2024-ben egy olyan tornát éljünk át Németországban, amelyre az emberek ugyanolyan büszkék lehetnek, mint a 2006-os nyári mesére

– fejtette ki Rummenigge. Ezt szerinte csak akkor tudják megvalósítani, ha mindenki összefog a futballban. Hozzáfűzte: „Nincs szükségünk olyanokra, akik megmentőként pózolnak, hanem lojálisan és harmonikusan együttműködő csapatot kell alkotnunk. A testületünk intézkedéseinek nem a mennyiségen, hanem a minőségen kell alapulniuk.”

Teljesen egyértelmű üzenetet fogalmazott meg „Kalle” Rummenigge: 

a hagyományos német erényekre, az összefogásra, a munka iránti alázatra, a minőségre és a nemzeti büszkeségre kell építeniük, mert csak ez vezethet sikerre.

Borítókép: Karl-Heinz Rummenigge, az év csapatának járó díjjal kitüntetett Bayern München vezérigazgatója a Laureus Sport Világdíjak virtuális átadási ünnepségén Sevillában 2021. május 6-án. (Fotó: MTI/Ernesto Castillo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.