Borrell az EP korrupciós ügye ellenére elutazik Marokkóba

Az uniós szóvivő szerint egyelőre „nincs bizonyíték” semmiféle jogsértésre Marokkó részéről.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 04. 20:49
BORRELL FONTELLES, Josep
Brüsszel, 2022. december 14. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje érkezik az EU-tagállamok és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét (ASEAN) alkotó országok csúcstalálkozójára Brüsszelben 2022. december 14-én. Az egynapos találkozót a két szervezet nemzetközi kapcsolatainak 45. évfordulója alkalmából tartják. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós ügy vizsgálatának ezen szakaszában „nincs bizonyíték” semmiféle jogsértésre Marokkó részéről, helyes, hogy Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön és pénteken elutazik az észak-afrikai országba – közölte Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi szóvivője szerdán.

Senki sem mondta ki hivatalosan igazságszolgáltatási szempontból, hogy Marokkó mint ország bűnös lenne, és Marokkót kerülni kell nemzetközileg

– mondta a szóvivő újságíróknak. Kiemelte: az ügymenet a belga igazságszolgáltatás kezében van, teljes mértékben megbíznak a vádak kivizsgálása érdekében végzett munkájukban. – Marokkó nagyon fontos partnerország, az együttműködést az Európai Unió erősíteni kívánja – húzta alá a szóvivő, majd hozzátette: a főképviselő az EU-ban aggodalmat keltő témákat is felvet majd látogatása során.

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) szerdán közölte, hogy Josep Borrell csütörtökön és pénteken Marokkóba utazik. Látogatásának célja az EU és Marokkó közötti partnerség elmélyítése, az aktuális kérdések megvitatása és azon konkrét területek feltárása, ahol a párbeszédet és az együttműködést tovább lehet mélyíteni.

Marokkó neve felmerült abban a korrupciós ügyben, amelynek keretében az Európai Parlament több képviselőjét is meggyanúsították, köztük Eva Kaili azóta leváltott alelnököt. Eva Kaili őrizetbe vett élettársa, az olasz Francesco Giorgi egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott, és egy vallomásában beismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amelyet Marokkó és Katar is arra használt, hogy beavatkozzon az Európai Parlament döntéseibe.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben 2022. december 14-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.