időjárás -2°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo

Lula: Brazília a béke országa, nem vesz részt a háborúban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.31. 08:37 2023.01.31. 08:44
Lula: Brazília a béke országa, nem vesz részt a háborúban

Brazília nem szállít lőszert azokhoz a német önjáró légvédelmi ágyúkhoz, amelyeket Németország ígért nemrég Ukrajnának – közölte Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök Olaf Scholz német kancellárral történt találkozója után. Brazília nem érdekelt abban, hogy továbbadja a lőszert az ukrajnai háborúban való felhasználásra – mondta Lula a Scholzcal tartott közös sajtótájékoztatón helyi idő szerint hétfőn a brazil fővárosban.

Olaf Scholz vasárnap este érkezett Brazíliába, négynapos dél-amerikai útja utolsó állomására.

Brazília a béke országa. Ezért nem akar semmiféle, még közvetett részvételt sem a háborúban

– tette hozzá Lula.

Németország már áprilisban, nem sokkal az ukrajnai orosz invázió elindulása után Brazíliához fordult lőszerekért a Gepardok számára. Lula azonban most elzárkózott a kérés teljesítésétől.

A sajtótájékoztatón a brazil elnök arról is beszélt, hogy minél hamarabb szabadkereskedelmi megállapodást szeretne a Mercosur dél-amerikai kereskedelmi szövetség és az Európai Unió között. Scholz hangsúlyozta, mindkét fél érdekelt a szerződésben. A Mercosur államai – Brazília, Argentína, Uruguay és Paraguay – 1999 óta tárgyalnak a kereskedelmi megállapodásról az EU-val. Az elvi megállapodás már 2019-ben megszületett, maradt azonban még néhány nyitott kérdés, különösen az Amazonas-vidék jobb védelmével kapcsolatban.

Olaf Scholz bejelentette, hogy ősszel újrakezdik a német–brazil kormányzati konzultációkat, amelyek 2015-ben kezdődtek, majd Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök ideje alatt abbamaradtak.

A német kancellár támogatásáról biztosította Lulát a január 8-i brazíliavárosi eseményekkel kapcsolatban, amikor Bolsonaro hívei lerohanták a kormányépületeket, mert nem fogadták el a választási vereséget. – A demokratáknak szorosan össze kell tartaniuk – mondta Scholz, hozzátéve, hogy a zavargások arra emlékeztetnek, hogy mindent meg kell tennünk a demokrácia védelmében.

 

Borítókép: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök a brazíliavárosi elnöki hivatalban, a Planalto-palotában 2023. január 9-én. (Fotó: MTI/EPA/EFE/André Borges)

Háború Ukrajnában

Ukrán gabonadömping: az emberek egészsége is veszélyben van

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.