Lula: Brazília a béke országa, nem vesz részt a háborúban

Orosz–ukrán háború: Brazília nem szállít lőszert a német önjáró légvédelmi ágyúkhoz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 31. 8:37
BOLSONARO, Jair; LULA DA SILVA, Luiz Inácio
Brazíliaváros, 2023. január 10. Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök az államok kormányzóival és a legfelsõbb bíróság elnökével találkozik a brazíliavárosi elnöki hivatalban, a Planalto-palotában 2023. január 9-én, egy nappal az után, hogy Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök támogatói megostromolták a hivatalt, továbbá a kongresszus és a legfelsõbb bíróság épületét. A volt elnök támogatói szerint Bolsonaro baloldali ellenfele, Lula da Silva csalással gyõzött a 2022. októberi elnökválasztáson. MTI/EPA/EFE/André Borges Fotó: André Borges
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brazília nem szállít lőszert azokhoz a német önjáró légvédelmi ágyúkhoz, amelyeket Németország ígért nemrég Ukrajnának – közölte Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök Olaf Scholz német kancellárral történt találkozója után. Brazília nem érdekelt abban, hogy továbbadja a lőszert az ukrajnai háborúban való felhasználásra – mondta Lula a Scholzcal tartott közös sajtótájékoztatón helyi idő szerint hétfőn a brazil fővárosban.

Olaf Scholz vasárnap este érkezett Brazíliába, négynapos dél-amerikai útja utolsó állomására.

Brazília a béke országa. Ezért nem akar semmiféle, még közvetett részvételt sem a háborúban

– tette hozzá Lula.

Németország már áprilisban, nem sokkal az ukrajnai orosz invázió elindulása után Brazíliához fordult lőszerekért a Gepardok számára. Lula azonban most elzárkózott a kérés teljesítésétől.

A sajtótájékoztatón a brazil elnök arról is beszélt, hogy minél hamarabb szabadkereskedelmi megállapodást szeretne a Mercosur dél-amerikai kereskedelmi szövetség és az Európai Unió között. Scholz hangsúlyozta, mindkét fél érdekelt a szerződésben. A Mercosur államai – Brazília, Argentína, Uruguay és Paraguay – 1999 óta tárgyalnak a kereskedelmi megállapodásról az EU-val. Az elvi megállapodás már 2019-ben megszületett, maradt azonban még néhány nyitott kérdés, különösen az Amazonas-vidék jobb védelmével kapcsolatban.

Olaf Scholz bejelentette, hogy ősszel újrakezdik a német–brazil kormányzati konzultációkat, amelyek 2015-ben kezdődtek, majd Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök ideje alatt abbamaradtak.

A német kancellár támogatásáról biztosította Lulát a január 8-i brazíliavárosi eseményekkel kapcsolatban, amikor Bolsonaro hívei lerohanták a kormányépületeket, mert nem fogadták el a választási vereséget. – A demokratáknak szorosan össze kell tartaniuk – mondta Scholz, hozzátéve, hogy a zavargások arra emlékeztetnek, hogy mindent meg kell tennünk a demokrácia védelmében.

 

Borítókép: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök a brazíliavárosi elnöki hivatalban, a Planalto-palotában 2023. január 9-én. (Fotó: MTI/EPA/EFE/André Borges)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.