Mike Pompeo: Még most is meg akarom magát ölni

Mike Pompeo, aki Donald Trump egykori republikánus elnök alatt szolgált külügyminiszterként, kiadott memoárjában bepillantást enged korábbi munkája titkaiba. A CIA korábbi igazgatójaként is dolgozó Pompeo könyvében leírja, hogy meglepte, amikor 2018-ban Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azzal viccelődött, hogy az amerikai külügyminiszter meg akarta őt gyilkolni.

2023. 01. 19. 6:47
Mike Pompeo
Polish Politics And More (archives 2016-2022)
Mike Pompeo in Warsaw, Poland on February 12, 2019 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto) (Photo by Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Igazgató úr! Nem tudtam, hogy Ön is itt lesz ma, viszont azzal tisztában vagyok, hogy megpróbált megölni” – idézte Mike Pompeo korábbi amerikai külügyminiszter és a központi hírszerző ügynökség (CIA) egykori igazgatója Kim Dzsong Un észak-koreai legfőbb vezető 2018-ban hozzá intézett üdvözlését. Az egykori külügyminiszter a jövő héten megjelenő, „Egy centimétert se engedj: Harc az Amerikáért, amelyet szeretek” című könyvében (Never Give an Inch: Fighting for the America I Love) fejti fel a Kim Dzsong Unnal való találkozását és munkájának kulisszatitkait memoárjában.

Pompeo először a Fox News amerikai hírcsatornának beszélt a könyvről és az észak-koreai vezetővel való „teljes titokban” végrehajtott találkozóról. „2018. március 30-án indultam el a Föld egyik legsötétebb zugába, hogy annak első emberével találkozzak” – írja.

„A csapatom és én is készültünk a találkozóra, de nem számítottunk a meggyilkolásról elsütött viccre” – fogalmazott Pompeo az „alacsony, izzadós és gonosz” észak-koreai vezetőről. Szerinte Kim Dzsong Un ezzel az üdvözléssel próbálta megtörni a jeget, amelyre maga is humorosan reagált:

Elnök úr, még most is meg akarom magát ölni.

Pompeo beszámolója szerint Kim Dzsong Un megértette a viccet és nagyot nevetett rajta.

A 2018-as találkozó egyfajta előkészülete volt a később Hanoiban, majd a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben létrejött Donald Trump korábbi elnök és Kim Dzsong Un közötti találkozónak.

Az egykori külügyminiszter szerint az első találkozóra közte és az észak-koreaiak között azért került sor, hogy „kijavíthassa a korábban elbukott észak-koreai nukleáris fegyver leszerelés megindítását, amely a mostani kiemelt fenyegetéshez vezetett”.

Az emlékiratot kiadó HarperCollins szerint a kötet bemutatja, hogy Pompeo „élen járt a Trump-adminisztráció legjelentősebb külpolitikai áttörésében”.

Pompeo memoárját sokan a legújabb jelének tartják, hogy a politikus korábbi főnöke, Donald Trump ellen kíván indulni a 2024-es republikánus elnökjelöltségért. A CIA korábbi vezetőjének azonban a felmérések szerint kevés esélye van, azokat ugyanis a konzervatív oldalon Donald Trump és Ron DeSantis floridai kormányzó vezetik.

A Massachusetts Egyetem felmérése szerint a republikánus táboron belül Trumpot 37 százalék, míg DeSantist 34 százalék támogatja az elnökségért folyó harcban, ám ez Mike Pompeo esetében egy százalék körüli. Így – noha a 2024 februárjában kezdődő előválasztásig még sok ideje van – Pompeo inkább alkunak használhatja majd indulását, visszalépését és támogatását egy későbbi fontos pozíció elnyeréséért cserébe.

Mindenki könyvet ír. Mike Pompeo mellett, már Mike Pence korábbi republikánus alelnök is kiadta emlékiratait, „Isten engem úgy segéljen” (So Help Me God) címmel. A könyvben Pence ír a 2021. január hatodikai capitóliumi támadásról, a Donald Trumppal való kapcsolatáról és az amerikai politikáról alkotott véleményéről is. Februárban pedig Ron DeSantis floridai kormányzó is az olvasók elé tárja az eddigi közszolgálati munkáját, „Bátorság a szabadsághoz: Floridai terv Amerikai újjászületéséhez” című könyvében (The Courage to Be Free: Florida’s Blueprint for America’s Revival).

Borítókép: Mike Pompeo korábbi amerikai külügyminiszter és CIA-igazgató Varsóban 2019. február 12-én (Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.