Joe Biden a potenciális bűnözőket védi a rendőrökkel szemben

Joe Biden amerikai elnök átalakítaná a rendőrök kiképzését, hogy azok a legégetőbb helyzetekben is a gyanúsítottak végtagjait és ne mellkasukat célozzák. Konzervatívok szerint az elnök csak tovább szítja a fegyveres testület elleni liberális ellenszenvet, miközben egyre több pénzt vonnak el a rendfenntartóktól, akik leszerelése szinte folyamatos.

2023. 01. 18. 6:50
BIDEN, Joe; KING, Martin Luther
Washington, 2023. január 16. Joe Biden amerikai elnök a National Action Network polgárjogi szervezet reggelijén beszél a Martin Luther King néhai amerikai baptista tiszteletes, fekete bõrû polgárjogi vezetõ születése évfordulójának alkalmából tartott nemzeti ünnepen Washingtonban 2023. január 16-án. MTI/AP/Susan Walsh Fotó: Susan Walsh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Újra kell képezni az amerikai rendőröket. Mert attól még, hogy használják a fegyverüket, nem kellene folyton halálos kimenetelű lövéseket leadniuk – fogalmazott Joe Biden amerikai elnök a minap egy polgárjogi szervezet (National Action Network) eseményén. 

Az elnök szerint a rendőröknek „ahelyett, hogy bárki szembejövőre halálos lövést adnának le, lábra kellene célozniuk”.

Biden tehát változtatna a rendfenntartók eddigi képzésén, amely előírja a rendőröknek a test közepére való célzást, ha „úgy döntenek, hogy a fegyverükkel szükséges megállítani” a gyanúsítottat.

A rendőrök által elkövetett erőszakot összesítő oldal (mapping police violence) szerint tavaly 1185 személlyel végeztek a rendfenntartók – az adat évről évre enyhe növekedést mutat. Az elmúlt hét évben a lelőtt személyek 83 százalékánál volt lőfegyver, és csupán hat százalékuk bizonyult fegyvertelennek. Mindeközben tavaly 331 rendőrt lőttek meg szolgálat közben – 64-et halálosan; az adatok az elmúlt tíz évet tekintve meredek emelkedésről tanúskodnak.

Az egyik rendőrszakszervezet alelnöke, Joe Gamaldi szerint mindez azért történik, mert a „társadalom nem gondolja, hogy elszámoltatható lenne a tetteiért”.

Ha a társadalmat nem is, a rendőröket azért elszámoltatják. Az elnök beszédében emlékeztetett, korábban aláírt egy rendeletet amely megtiltotta a rendőröknek az elfogottak nyakán való térdeplést, szigorúbb keretek közé szorította az ingatlanban való rajtaütést és a rendőrök által használható erőszak mértékét, továbbá az adminisztráció létrehozott egy országos adatbázist azon rendőrökkel, akik „helytelen magatartást” tanúsítottak – mindezt a 2020-ban nagy vihart kavaró, George Floydot és más feketéket ért rendőri visszaélések okozta halálos kimenetelű intézkedésekre válaszul.

 – Be fogom tiltani az automata lőfegyvereket. Egyszer már megcsináltam, menni fog még egyszer – utalt a nyári iskolai lövöldözések után elfogadott szigorításokra.

Több, a rendfenntartókat támogató szervezet és kutatóintézet részéről is reagáltak az elnök szavaira, „felelőtlennek” nevezve Bident. Hangsúlyozták, hogy „ott okozna problémát, ahol nincsen”, és az intézkedéseivel csak fokozza a rendőrök leszerelési hullámát.

A Fox News konzervatív hírtelevízió egyik munkatársa, Greg Gutfeld szerint mindez csak erősíti a rendőrök és határőrök elleni gyűlöletet, miközben a bűn üldözése és a rendőrök támogatása immár egyenesen rasszizmus. George Floyd halálát követően ugyanis megerősödött a rendőrséggel szembeni ellenszenv a tengerentúlon, és számos szervezet a fegyveresek költségvetésének csökkentése mellett szólalt fel, amely javaslat több demokrata politikus támogatását is élvezte.

Gutfeld hozzátette: hamarosan oda jutunk, hogy azok, akik megengedhetik maguknak, magánrendőrséget fizetnek, míg mindenki másnak megmarad a kizsigerelt, gyengekezű városi rendőrség.

Mint ismert, az Egyesült Államok alkotmányának második kiegészítése a fegyverviselési jogot mondja ki, így az ezt érinteni látszó mindennemű változás széles körű társadalmi vitát vált ki. A tengerentúlon az idén már csaknem kétezren haltak meg fegyveres erőszakban, míg tavaly több mint 44 ezren.

A helyszínt zárja le rendőrségi szalag a floridai Fort Pierce-ben elkövetett lövöldözés helyszínén 2023. január 17-én hajnalban. Nyolcan megsebesültek egy Martin Luther King-nap alkalmából tartott rendezvényen, amikor a hatóságok szerint két társaság kezdett egymásra lövöldözni egy köztük kirobbant nézeteltérés miatt. (Forrás: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

Joe Biden éppen aznap mondta el a beszédét, amikor Florida és Kalifornia államban ismét tömeglövöldözés történt. Amíg Floridában nyolcan sérültek meg, addig Kaliforniában hat emberrel – köztük egy 17 éves fiatallal és hat hónapos gyermekével – végeztek a támadók. A rendőrség szerint „ez nem egy véletlenszerű erőszakos cselekedet volt és bűnszervezetek is érintettek lehetnek”.

Az Egyesült Államokban nem ritka a tömeglövöldözés a legtöbb, 58 halálos áldozatot követelő mészárlásra 2017-ben, egy Las Vegas-i koncertteremben került sor. Még tavaly Texas államban, a Robb általános iskolában egy 18 éves fiatal 21 emberrel, köztük 19 diákkal végzett, ami megrázta az országot.

A tragédiák ellenére sokak szerint nem a fegyverviselési jogot kellene elvenni az amerikaiaktól, hanem arra kellene ügyelni, hogy labilis, erőszakot mutató, mentális betegségben szenvedők ne juthassanak lőfegyverhez.

 

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a National Action Network polgárjogi szervezet reggelijén beszél a Martin Luther King néhai amerikai baptista tiszteletes, fekete bőrű polgárjogi vezető születése évfordulójának alkalmából tartott nemzeti ünnepen Washingtonban 2023. január 16-án. (Forrás: MTI/AP/Susan Walsh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.