A németek jóval több Leopardot adnak Ukrajnának, mint amit eddig ígértek

Néhány napja még 29 darab szállítható Leopard 1-esről számoltak be a németek, jelenleg 88 darab felújításáról beszélnek, ami majdnem a háromszorosa annak, amit előzőleg ígértek.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Mandiner2023. 02. 08. 10:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német szövetségi kormány biztonsági tanácsa kedden összesen 178 darab Leopard 1-es harckocsi leszállítását hagyta jóvá Ukrajnának – írja a Der Spiegel információja alapján a Mandiner.

Néhány napja még 29 darab szállítható Leopard 1-esről számoltak be a németek, jelenleg 88 darab felújításáról beszélnek.

A lap szerint a németek 14 modernebb, 2A6-os Leopardot is ígértek Ukrajnának. 

Hozzátették, hogy a 178 Leopard 1-es harckocsit a raktárakból szedik elő, 88 darab Olaszországból érkezik vissza Németországba.

 A felújítás és szállítás költségeit is mind a német kormány állja

 – írják.

Néhány Leopard 1-es akár nyáron Ukrajnába érkezhet, de a többségüket csak 2024-ben tudják leszállítani Ukrajnának – tette hozzá a lap.

A Leopard 2-esek már márciusban a frontra érhetnek. Eközben a német kormány további harckocsik küldéséről próbálja meggyőzni a többi európai országot. A Leopard 1-es tank 2003-ig volt hadrendben Németországban, utána cserélték le őket a modernebb Leopard 2-esekre.

Milliókat kereshet az, aki elpusztít egy Ukrajnának küldött nyugati tankot

Ahogy a Magyar Nemzet korábban megírta, egy orosz vállalat ötmillió rubelt (25,6 millió forintot) ajánl annak a katonának, aki elpusztít vagy elfoglal egy Ukrajnának szánt nyugati tankot. 

 A Kreml megfogadta, hogy az orosz erők ki fogják söpörni a nyugati harckocsikat a háborús övezetből.

Az Egyesült Államok, Németország és több európai ország is több tucat harckocsit készül Kijevnek adni a következő hetek folyamán, ezzel is segítve az ukrán hadsereg ütőképességét.

Moszkva veszélyes, az eszkalációt fokozó lépésnek minősítette a bejelentéseket. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő korábban úgy fogalmazott, hogy a harckocsik égni fognak a frontokon.

Az orosz Fores cég készpénzes kifizetést kínál mindazoknak, akik egy német Leopard 2 vagy egy amerikai Abrams tankot fognak vagy pusztítanak el. Hozzátették, hogy minden további támadásért félmillió rubelt (2,5 millió forintot) fizetnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.