időjárás 8°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Milliókat kereshet az, aki elpusztít egy Ukrajnának küldött nyugati tankot

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters
2023.01.30. 18:26 2023.01.30. 18:54
Milliókat kereshet az, aki elpusztít egy Ukrajnának küldött nyugati tankot

Egy orosz vállalat ötmillió rubelt (25,6 millió forintot) ajánl annak a katonának, aki elpusztít vagy elfoglal egy Ukrajnának szánt nyugati tankot, mindezt azután, hogy a Kreml megfogadta: az orosz erők „ki fogják söpörni” a nyugati harckocsikat a háborús övezetből – hívta fel a figyelmet a Reuters hírügynökség.

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, az Egyesült Államok, Németország és több európai ország is több tucat harckocsit készül Kijevnek adni a következő hetek folyamán, ezzel is segítve az ukrán hadsereg ütőképességét.

Moszkva „veszélyes, az eszkalációt fokozó” lépésnek minősítette a bejelentéseket. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő korábban úgy fogalmazott, hogy „a harckocsik égni fognak a frontokon”.

Az orosz Fores cég készpénzes kifizetést kínál mindazoknak, akik egy német Leopard 2 vagy egy amerikai Abrams tankot fognak vagy pusztítanak el. Hozzátették, hogy minden további támadásért félmillió rubelt (2,5 millió forintot) fizetnek.

Szakértők arra számítanak, hogy ahogy az amerikai HIMARS rakétarendszer Ukrajnába szállítása megerősítette Kijevet a harcokban, a harckocsik küldése újabb lendületet adhat a háborúban álló országnak. Noha a tankok még hónapokig nem érkeznek meg a frontra, sokak szerint tavasszal Moszkva újra intenzív támadásokba kezdhet, amely során nyugati elemzők szerint Kijevnek már szüksége lesz a jól felszerelt, modern nyugati harckocsikra.

 

Borítókép: Leopard 2-es típusú német harckocsi gyakorlatozás közben 2009. 06. 12-én. (Fotó: DPA/dpa Picture-Alliance via AFP/Maurizio Gambarini )

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.