Ukrán ígéret: nem vetik be orosz területen az amerikai fegyvereket

Hétfőtől megkezdődik az ukrán katonák külföldi kiképzése a Leopard típusú harckocsik kezelésére, de repülőket is szeretnének.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 05. 18:39
null
Kramatorszk, 2023. február 2. Orosz rakétatámadásban kigyulladt fészert oltanak a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2023. február 2-án. A támadás következtében legalább két ember életét vesztette, hét pedig megsebesült. MTI/EPA/Szerhij Seszták Fotó: Szerhij Seszták
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna nem használja az Egyesült Államok által ígért nagy hatótávolságú fegyvereket orosz terület elleni csapásra – mondta sajtótájékoztatóján Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. A 2,175 milliárd dolláros amerikai új katonai segélycsomag 150 kilométeres hatótávolságú lövedékeket is tartalmaz.

„Minden esetben hivatalosan biztosítjuk partnereinket, hogy nem használjuk a tőlük származó fegyvereket orosz terület ellen. Csak orosz egységekre lövünk az ideiglenesen megszállt ukrán területeken” – idézte Olekszij Reznyikov szavait az Ukrajinszka Pravda.

A védelmi miniszter beszélt arról is, hogy Ukrajna katonai repülőgépeket is kap majd nyugati partnereitől, mivel eddig minden fegyvert megkaptak a partnerországoktól, amiket kértek.

Mindent megkaptunk, csak még repülőgépeket nem, de lesznek azok is, kérdés, hogy milyenek 

– hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy Ukrajna rendszeresen jelzi partnereinek, szüksége van repülőgépekre a védelem miatt. Kifejtette, hogy F–16-ost és más típusú gépeket is szívesen fogadnának. Ukrajna lesz a második ország a világon, amelynek a legtöbb CAESAR típusú önjáró tüzérségi eszköze van a gyártó Franciaország után – mutatott rá. 

– Hamarosan 12 CAESAR érkezik, amiről a francia védelmi miniszter tett bejelentést a látogatásom után. Ezenfelül Dánia is úgy döntött, hogy CAESAR-t ad nekünk – emlékeztetett, hozzátéve: hétfőtől megkezdődik az ukrán katonák külföldi kiképzése a Leopard típusú harckocsik kezelésére.

Ismert, hogy HIMARS rakéta-sorozatvetők közel 80 kilométeres távolságból képesek célba találni. Ukrajna régóta kérte az Egyesült Államoktól a nagy hatótávolságú rakétákat, különösen az ATACMS típusúakat, amelyek akár 300 kilométeres távolságból is képesek eltalálni a célt. Mindezt azzal magyarázták, hogy a meglévő fegyverek nem teszik lehetővé az Ukrajna területére betört orosz erők logisztikai csomópontjainak megsemmisítését.

Reznyikov előrevetítette, hogy a háború egy évvel ezelőtti kezdete, február 24-e körül számítani lehet újabb nagyszabású orosz támadásokra, mert az oroszok szeretik a jelképes dátumokat. Arra kért mindenkit, hogy csak a hivatalos tájékoztatásokban bízzon. Harkivról elmondta, hogy a térségben jelenleg nincsenek orosz csapásmérő alakulatok, de idővel megjelenhetnek. Kiemelte: a védelmi minisztérium nem észlelt csapásmérő orosz katonai csoportokat Fehéroroszország területén sem.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, az orosz védelmi minisztérium szerint szombaton az orosz katonák kiűzték az ukránokat a Harkiv megyei Dvoricsnából. 

Igor Konasenkov vezérőrnagy szerint légicsapásokkal és tüzérségi tűzzel vereséget mértek az ukrán hadsereg 92. gépesített dandárjára a Harkiv megyei Krohmalne és Beresztovo településeknél. Beszámolt arról is, hogy semlegesítettek több mint harminc ukrán katonát, két páncélozott harci járművet és három gépkocsit.

 Eközben Ukrajnában szombat reggel országos légiriadót hirdettek, amit két órával később lefújtak, majd délután ismét légiriadó volt, amit szintén lefújtak. A dél-ukrajnai Odesszában és környékén egy magasfeszültségű alállomáson súlyos meghibásodás történt, ezért leállt az áramszolgáltatás. Ukrajna és Oroszország szombaton hadifogolycserét hajtott végre.

Borítókép: Orosz rakétatámadásban kigyulladt fészert oltanak a kelet-ukrajnai Kramatorszkban (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Seszták) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.