Az oroszok állítják: kiűzték az ukránokat a Harkiv megyei Dvoricsnából

Odesszában súlyos a helyzet, leállt az áramszolgáltatás.

Magyar Nemzet
2023. 02. 04. 18:52
null
Odessza, 2023. január 25. 2022. március 24-én készült kép homokzsákokból emelt barikádról az Odesszai Nemzeti Opera- és Balettakadémia épülete elõtt a délnyugat-ukrajnai Odesszában. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága 2023. január 25-én úgy döntött, hogy felveszi Ukrajna fekete-tengeri kikötõvárosának történelmi központját a veszélyben lévõ világörökségi helyszínek listájára. MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz Fotó: Pétrosz Jannakurisz

Odesszában súlyos a helyzet, leállt az áramszolgáltatás.

Kiűzték az ukránokat a Harkiv megyei Dvoricsnából az orosz katonák – jelentette be az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Igor Konasenkov vezérőrnagy szerint légicsapásokkal és tüzérségi tűzzel vereséget mértek az ukrán hadsereg 92. gépesített dandárjára a Harkiv megyei Krohmalne és Beresztovo településeknél.

– Semlegesítettünk több mint harminc ukrán katonát, két páncélozott harci járművet és három gépkocsit – mondta a szóvivő.

Dvoricsna az Oszkil-folyó keleti partján fekszik. Az Izjumból kivonuló orosz erők ott próbáltak meg újabb védelmi frontvonalakat kiépíteni a folyó mögött, de az ukrán hadsereg rövidesen átkelt a folyón és folytatta az előrenyomulást keleti irányba. A Luhanszk irányába folyó ukrán offenzívát időközben a térségben mozgósított orosz erők megállították.

Ukrajnában szombat reggel országos légiriadót hirdettek, amit két órával később lefújtak, majd délután ismét légiriadó volt, amit szintén lefújtak. A dél-ukrajnai Odesszában és környékén egy magasfeszültségű alállomáson súlyos meghibásodás történt, ezért leállt az áramszolgáltatás.

A helyzet nehéz, a baleset súlyos, lehetetlen gyorsan helyreállítani az áramszolgáltatást, különösen a létfontosságú intézményekben 

– tájékoztatott Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Telegram-csatornáján. Kiemelte: a hatóságok jelenleg a létfontosságú intézmények és az árammal fűtött lakóházak áramszolgáltatásának helyreállításán dolgoznak. Kifejtette: az energetikai miniszter elrendelte, hogy egy napon belül szállítsák Odesszába az állami raktárakban rendelkezésre álló összes generátort. Hozzátette: utasította a külügyminisztert, hogy kérjen Törökországtól erőműhajókat a város megsegítésére.

Odessza alállomását korábban az orosz rakétacsapások  többször megrongálták. A helyreállítási munkálatokat közösen felügyeli az energiaügyi miniszter és a nemzeti áramszolgáltató vezérigazgatója. A városban jelenleg plusz két Celsius-fok a hőmérséklet, jövő hétre az előrejelzések szerint fagypont alá süllyed.

Ukrajna és Oroszország szombaton hadifogolycserét hajtott végre, illetve két brit önkéntes segélymunkás, Andrew Bagshaw és Chris Parry holttestét is Ukrajnába szállították. Bagshaw és Parry januárban vesztette életét egy kelet-ukrajnai humanitárius evakuációs kísérlet közben. Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke szerint 116 ukrán katona, közöttük Mariupol védői, herszoni partizánok és bahmuti lövészek tértek vissza. Orosz hírügynökségek szerint 63 orosz hadifoglyot engedtek el, akik között olyanok is voltak, akiket az Egyesült Arab Emírségek közvetítésével engedtek el.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az Európai Unió Tanácsa szombaton jóváhagyta az Oroszországból származó vagy onnan exportált finomított kőolajtermékek árplafonjáról szóló megállapodást, amely február 5-én, vasárnap lép érvénybe. A tagállamok, illetve a Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7-csoport tagjainak megállapodása értelmében a dízelolaj legmagasabb ára hordónként 100 dollár, míg az olcsóbb termékeké hordónként 45 dollár lehet. A megállapodás egy 55 napos átmeneti időszakot határoz meg azokra az orosz kőolajtermékekre, amelyeket február 5. előtt vásároltak meg és raktak hajóra, valamint amelyeket április 1. előtt végleges rendeltetési helyükön kipakolnak.

Borítókép: Homokzsákokból emelt barikád az Odesszai Nemzeti Opera- és Balettakadémia épülete előtt (Fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.