Zelenszkij: Egyre nehezebb a helyzet a frontvonalakon

Az ukrán elnök ismertette, különösen nagy harcok folynak Bahmutnál, Vuhledarnál és Limannál.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 05. 9:54
null
Kramatorszk, 2023. február 2. Orosz rakétatámadásban keletkezett bombatölcsérbõl szed össze rakétamaradványokat két ukrán katona a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2023. február 2-án. A támadás következtében legalább két ember életét vesztette, hét pedig megsebesült. MTI/EPA/Szerhij Seszták Fotó: Szerhij Seszták

Az ukrán elnök ismertette, különösen nagy harcok folynak Bahmutnál, Vuhledarnál és Limannál.

A kelet-ukrajnai frontvonalakon nehezedik a helyzet, ahogy Oroszország egyre több katonát vet be a harcokban – ismerte el szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. „Gyakran mondtam, hogy a fronton nehéz a helyzet és egyre nehezedik, és most is ez történik. (…) A megszálló egyre több és több katonát vet be, hogy megtörje a védelmünket” – mondta videóüzenetében az ukrán elnök, hozzátéve, hogy „most Bahmutnál, Vuhledarnál, Limannál és más régiókban nagyon nehéz a helyzet”.

Korábban szombaton Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes írta a Telegram üzenetküldő portálon, hogy az oroszoknak a védelem megtörésére irányuló kísérlete Bahmutnál és Limannál kudarcba fulladt. A Bahmuttól északra fekvő Limant az ukrán erők tavaly októberben szabadították fel.

Az ukrán hatóságok szerint szombaton „tömeges” tüzérségi támadások célpontja volt a Donyeck megyei Avgyijikva. Zaporizzsja megyében az elmúlt huszonnégy órában huszonhat település polgári infrastruktúráját érték találatok. A dél-ukrajnai Herszon ellen is folytatódtak a csapások. Zelenszkij üdvözölte a szombati újabb hadifogolycserét. Az orosz invázió február 24-i kezdete óta összesen ezerhétszázhatvankét, orosz fogságba esett ukránt engedtek szabadon – közölte az elnök.

Zelenszkij szombaton telefonon tárgyalt Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, aki közölte vele, hogy már folyik az Ukrajnának szánt Challenger 2 harckocsik ukrán személyzetének kiképzése. A megbeszélésen a vezetők megvitatták az ukrajnai helyzetet, és a miniszterelnök közölte, hogy annak a biztosítására összpontosít, hogy a brit védelmi katonai felszerelés minél előbb eljusson a frontvonalakra – áll a brit miniszterelnöki hivatal közleményében.

Borítókép: Orosz rakétatámadásban keletkezett bombatölcsérbõl szed össze rakétamaradványokat két ukrán katona a kelet-ukrajnai Kramatorszkban 2023. február 2-án. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Seszták)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.