Korrupció az Európai Parlamentben: megtalálhatták Tarabella és Cozzolino közvetlen bűntársait

Folyamatosan merülnek fel újabb és újabb nevek az Európai Parlamentet övező korrupciós botrányban. Marc Tarabella letartóztatását követően a vele és a korrupcióban szintén érintett Andrea Cozzolinóval „négyes szövetségben” álló Maria Arena és Alessandra Moretti európai parlamenti képviselők kerültek a belga hatóságok látókörébe, írja a Politico brüsszeli hírportál. A gyanú szerint Arenát és Morettit Tarabellához és Cozzolinóhoz hasonlóan Pier Antonio Panzeri EP-képviselő irányította, akit a rendőrség már korábban a Katar és Marokkó érdekei szerint eljáró kör vezetőjeként azonosított. Arena és Moretti ügye további információkkal szolgál az S&D baloldali EP-frakciót átszövő korrupcióról, ami most már láthatóan nem egyes személyekre, hanem a rendszer egészére kiterjedt.

Magyar Nemzet
2023. 02. 16. 11:41
Maria Arena európai parlamenti képviselő. (Forrás: Twitter)
Maria Arena európai parlamenti képviselő. (Forrás: Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új nevek merültek fel az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrányban egy, a belga hatóságok által február 10-én, az azóta letartóztatott Andrea Cozzolino EP-képviselő letartóztatására kiadott nemzetközi elfogatóparancsban. A hatóság megállapításait a Politico brüsszeli hírportál úgy foglalta össze, hogy a már korábban letartóztatott Marc Tarabella és Andrea Cozzolino baloldali EP-képviselők négyes szövetségben állt két további személlyel: Maria Arena és Alessandra Moretti képviselőkkel. 

Mind a négyüket Pier Antonio Panzeri volt EP-képviselő irányította: még mandátumának visszaadása után is voltak tehát olyan „belsősök”, akik Panzeri Katar és Marokkó érdekeit segítő kezdeményezéseit megvalósították.

Az elfogatóparancs részletesen ismertet egy 2021 végi esetet, amikor az Európai Parlament által kiadandó, Katarral foglalkozó határozati javaslat kapcsán egy megbeszélésre került sor. 

A megbeszélésen Panzeri nem vett részt  – mivel ekkor már nem is volt EP-képviselő – , azonban egykori asszisztensének utasításokat adott, hogy milyen, a közel-keleti államnak kedvező álláspontot képviseljen. 

Katar megoldva

– szólt a Panzerinek küldött szöveges üzenet a megbeszélés után, azonban Panzerit később Maria Arena és a már börtönben lévő Francesco Giorgi részletesen is tájékoztatta a találkozón történtekről.

Maria Arena már korábban gyanúba keveredett, miután kiderült, hogy egy 2022 májusában történt dohai látogatása kapcsán nem jelentette időben, hogy repülőútját és szállását a katari kormány fizette. Hasonlóképp, Alessandra Moretti csak idén januárban vallotta be, hogy 2020 elején részt vett egy Katar által finanszírozott utazáson. 

Tarabellával és Cozzolinóval ellentétben a belga rendőrség egyelőre nem kérte az Európai Parlamentet arra, hogy függessze fel Arena és Moretti mentelmi jogát, így eljárás egyelőre nem indulhat ellenük.

Arena egyébként múlt hónapban lemondott az Európai Parlament emberi jogi albizottságának vezetéséről. Érdekesség, hogy Arena elődje a poszton maga Panzeri volt.

Moretti tagadja az elfogatóparancsban állítottakat, Arena nem nyilatkozott.

 

Borítókép: Maria Arena európai parlamenti képviselő (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.