A migráció növekedésével csökken a közbiztonság Olaszországban

Minél erőteljesebb a migrációs nyomás Olaszországban, annál rosszabb a közbiztonság. A rendfenntartó erők számára egyre komolyabb kihívást jelent a közrend és biztonság megteremtése.

2023. 04. 25. 5:20
Olaszország rendkívüli állapotot hirdet a migráció miatt (Fotó: FREE the Words / Twitter)
Olaszország rendkívüli állapotot hirdet a migráció miatt (Fotó: FREE the Words / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyílt utcán kezdett el a levegőbe lövöldözni egy afrikai migráns Vicenza külvárosában tegnap. A marokkói származású férfia Allah Akbar kiálltása közepette adta le a lövéseit. 

A zavarodottnak tűnő férfit a helyszínre kiérkező rendőrök megpróbálták lefegyverezni, de mivel túl veszélyesnek mutatkozott és további lövéseket is leadott, végül kénytelenek voltak lelőni. 

Az elkövető egy rendőrjárőrtől vette el fegyvert, akit súlyososan meg is sebesített. A sebesült rendőrt kórházban ápolják.

Nem szabad általánosítani, nem minden bevándorló egyforma, az azonban tagadhatatlan, hogy az illegális migráció következtében jelentősen megnövekedett a bűncselekmények és a nők elleni erőszakos cselekedetek száma Itáliában

 – jegyzi meg az Il Giornale napilap.

A terrorizmus veszélye is fokozott készültséget igényel a hatóságoktól. Az olasz rendőrség hivatalos közleménye szerint múlt pénteken egy szíriai származású 18 éves férfit tartóztattak le az olasz hatóságok terrorizmus gyanújával a szicíliai Messinában. 

Az ellenőrző vizsgálatok során fény derült arra, hogy az olasz parti őrség közreműködésével megmentett, Caltanisetta közelében lévő befogadóközpontban elhelyezett férfi valójában a Dzsabhat an-Nuszra közel-keleti dzsihádista terrorszervezet tagja.

Komoly aggodalomra ad okot az is, hogy egyre gyakoribb a bevándorlók által nők ellen elkövetett erőszak.

Április elején az olasz sajtó egy fiatal diáklány esetéről számolt be, akit egy Milánóba tartó üres vonatfülkében támadt meg, majd erőszakolt meg egy férfi. A nyomozás során kiderült, hogy az elkövető egy 36 éves egyiptomi származású migráns volt.

Sajtóbeszámolókból az is kiderült, hogy a befogadóközpontokban sem jobb a helyzet: megrázó hír futotta körbe az olasz sajtót, miszerint egy 38 éves kameruni férfi egy calabriai befogadóközpontban egy kilencéves kislányt becstelenített meg.

Kétségtelen, hogy a tömeges illegális bevándorlás egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza a lakosságot, ugyanakkor ellehetetleníti a rendfenntartó erők munkáját is. 

Domenico Pianese, a rendőr szakszervezet főtitkára az Il Giornale napilapnak adott interjúban számolt be arról, mekkora terhet jelent a szektor munkatársai számára az illegális bevándorlók ellenőrzése.

A migrációs nyomás ugyanis hatványozottan megemelkedett, márciusban 13 ezren érkeztek, tízszer többen, mint az előző év ugyanazon időszakában. Áprilisban több, mint  nyolcezren.

A belügyminisztérium adatai szerint az év eleje óta Olaszországban partra szállt bevándorlók száma elérte a 35 ezret.

Pianese az interjú során kitért arra is, hogy egyetért a Giorgia Meloni vezette kormány migrációs rendszerét módosító célkitűzéseivel. Véleménye szerint a bevándorlóknak biztosított széles körű menedékjogi rendszer egy „óriási csapda”, és az csak az emberkereskedőknek és bűnszervezeteknek kedvez, miközben az olasz rendőrök munkáját ellehetetleníti.

Cáfolhatatlan tény, amelyre az olasz hatóságok már 2020-ban figyelmeztettek, hogy a menedékjog korábbi kiszélesítésének a bevezetése a bűnszervezetek megerősödését, a Földközi-tengeren való utaztatás tarifáinak megemelkedését eredményezte.

Komoly közbiztonsági veszélyforrássá válnak a különleges védelmi jogban részesült bevándorlók, mivel többségük nem tud elhelyezkedni, így pályaudvarok vagy nagyvárosok peremvidékén „gettósodnak”, majd a szervezett bűnözés áldozataivá válnak – számolt be a keserű valóságról a rendőr szakszervezet főtitkára.

Borítókép: Olaszország rendkívüli állapotot hirdet a migráció miatt (Fotó: FREE the Words / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.