Küszöbön az olasz migrációs törvény szigorítása

Az ellenzék a migrációs törvény módosítása ellen emelt szót.

2023. 04. 20. 19:53
null
Catania, 2023. április 17. Európába igyekvõ bevándorlók kiszálláshoz készülnek a szicíliai Catania kikötõjében 2023. április 17-én. Az olasz parti õrség Peluso hajója mintegy 300 migránst szállított a kb. 600 közül, akiket máltai felségvizeken vettek fedélzetükre olasz hajók. MTI/AP/Salvatore Cavalli Fotó: Salvatore Cavalli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A római parlament felsőháza 92 támogató és 64 elutasító szavazattal elfogadta a Meloni-kormány által a migrációs jogviszonyokat szigorító törvénymódosítási javaslatot csütörtökön. A képviselőház a szenátus jóváhagyását követően május 10-ig bezárólag vitatja meg és hoz végső döntést a kérdésben. A kormánykoalíciós partnerek által felterjesztett módosítás a rendkívüli menedék védelemről döntött. A migrációs jogviszonyok szigorítását elsősorban a második legnagyobb kormánypárt, a Liga kezdeményezte még februárban. 

Matteo Salvini kikötőkért és infrastruktúráért felelős miniszter korábban úgy nyilatkozott: a rendkívüli menedékjog kudarcra ítélt, számos visszaélésre is lehetőséget ad, ugyanakkor mágnesként hat a migrációs folyamatokra, ezért van szükség a megszüntetésére.

 Salvini azt is elmondta, 2020 óta negyvenötezer, Olaszországban partra szállt bevándorló tartózkodási kérelmét hagyták jóvá, közülük 2600 személynek sikerült elhelyezkednie. 

A háború elől menekülők befogadásához nem fér kétség, de ugyanolyan fontos az embercsempészek és bűnszervezetek megfékezése, valamint a tengeri tragédiák elkerülése

 – magyarázta Salvini. 

A menedékjogok kiszélesítését célzó rendkívüli védelmet 2018-ban a baloldali Demokrata Párt és az Ötcsillag Mozgalom koalíciós kabinet léptette életbe. Olyan személyek számára jelent kétéves tartózkodási lehetőséget, akik másfajta menedékre nem jogosultak. Négyévi időintervallumot biztosít a bevándorlóknak a munkapiacon való elhelyezkedésre és a későbbiekben tovább hosszabbítható. 

A Demokrata Párt elnöke, Elly Schlein a parlamenti vitát megelőző nyilatkozatában azzal vádolta a Giorgia Meloni vezette kabinetet, hogy a magyar kormány módszereit alkalmazza, „Magyarországgá akarja változtatni Olaszországot”. Azt állította, hogy a migrációs szigorítás még a Salvini-csomagnál is rosszabb, embertelen és veszélyes. 

Róma belvárosában a napokban több tízezer migráns, kilencven baloldali civil szervezet, valamint szakszervezet vonult utcára tiltakozásul a migrációs törvény módosítása ellen.

 Bejelentették: április 28-án országos szintű demonstrációra készülnek.

 

Borítókép: Európába igyekvő bevándorlók kiszálláshoz készülnek a szicíliai Catania kikötőjében 2023. április 17-én. Az olasz partiőrség Peluso hajója mintegy 300 migránst szállított a kb. 600 közül, akiket máltai felségvizeken vettek fedélzetükre olasz hajók. (Fotó: MTI/AP/Salvatore Cavalli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.