Keményen visszavágott Szijjártó Péter az ukrán elnöknek

Volodimir Zelenszkij szerint Magyarország viselkedése NATO-tagországként nem megfelelő.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 04. 30. 14:14
null
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos találkozójának első napján Brüsszelben 2023. április 4--én. (Fotó: Facebook) Fotó: BORSOS MATYAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentésére, miszerint Magyarország viselkedése NATO-tagországként nem megfelelő. A tárcavezető Facebook-bejegyzésében közölte, szerencsére nem Zelenszkij dönti el, hazánk viselkedése megfelelő-e vagy sem. 

Hangsúlyozta,

a magyar emberek már eddig is rendkívül magas árat fizettek a háborúért. Számos magyar ember – a kárpátaljai magyar közösség tagjai – halt már meg ebben a háborúban.

A tárcavezető hozzátette, ha ez a nyilatkozat azt jelenti: az ukrán elnök tisztelettel megköszöni a magyaroknak, hogy beengedtek és elláttak több mint egymillió menekültet Ukrajnából, és tisztelettel megköszöni, hogy folyamatosan küldik a segélyeket, akkor szívesen, és számíthatnak ránk a jövőben is.

Nagyon furcsa a helyzet: lehet-e egy NATO-ország Oroszország pártján és a NATO ellen?

– tette fel a kérdést hétvégén adott interjújában Zelenszkij az MTI közlése szerint.

Az elnök szerint egy NATO-szövetséges ország nem állhat Oroszország mellett, amely ellenségnek tekinti a NATO-t. „Úgy gondolom, hogy ez nem megfelelő viselkedés” – mondta, hangsúlyozva, hogy pusztán „a saját szubjektív véleményét” mondja. „A szövetséges nemcsak egy szó, hanem egy tartalom. Ez olyan államok szövetsége, amelyek azonos biztonság- és értékszemlélettel rendelkeznek. Bizonyos pontokat eltérően kezelnek, de van egy megállapodás a szövetségesek között, védik egymást és saját értékeiket. Ha pedig az összes szövetséges azt mondja, hogy Oroszország ellenségnek nevez bennünket, Oroszországot a helyére kell tennünk, akkor egy állam nem mondhat nemet, és azt, hogy Oroszország márpedig a szövetsége. Ez lehetetlen, ez azt jelenti, hogy akkor az az ország nem szövetségese a NATO-nak. Ha pedig de jure szövetséges, de facto viszont a szövetség ellen dolgozik, akkor ne adjon tanácsokat Ukrajnának arról, belépjen-e a NATO-ba vagy sem” – szögezte le Zelenszkij, hangsúlyozva, hogy nem szabad egy szövetséges államnak akadályokat állítania Ukrajna NATO-csatlakozása elé.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos találkozójának első napján Brüsszelben 2023. április 4-én (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.