Zelenszkij: Ha az oroszok elérik az elnöki hivatalt, fegyvert fogtam volna

Felidézte egy interjú során a háború első napjait Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az államfő elmondta, inkább harcba szállt volna az orosz erőkkel, ha elérik a kijevi Bankova utcában található elnöki rezidenciát, mintsem hogy öngyilkosságba menekül.

Magyar Nemzet
2023. 04. 30. 9:03
ZELENSZKIJ, Volodimir
Volhíniai terület, 2023. április 19. Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ukrán katonák társaságában az északnyugat-ukrajnai Volhíniai területen 2023. április 19-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tudom, hogyan kell lőni. El tudna képzelni egy olyan szalagcímet, mint Ukrajna elnökét elfogták az oroszok? Ez szégyen… Úgy gondolom, ez szégyen lenne – fogalmazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy szombaton adott interjúban, amelyben felidézte a tavaly kirobbant háború első napjait.

Elmondta, pisztolyt tart magánál, és ha az orosz csapatok az első napokban megtámadták volna kijevi főhadiszállását, belső körével együtt szállt volna harcba velük. Zelenszkij egyenesen elutasította azt a felvetést, miszerint inkább öngyilkos lett volna, mintsem hogy elfogják.

Ukrán tisztviselők ugyanis azt állítják, hogy az orosz hírszerző csapatok megpróbálták elérni Ukrajna fővárosát a háború első napjaiban, ám a Bankova utcáig, ahol az elnöki rezidencia is található, nem jutottak el. Más orosz erők is támadásokat indítottak Kijev ellen, de a külvároson túl már nem tudtak előrenyomulni. Ukrán tisztviselők több sikertelen szabotázskísérletről is beszámoltak a fővároson belül – írta vasárnap reggel a The Guardian brit napilap.

 

Senki sem esett volna fogságba, mert nagyon komolyan felkészültünk a Bankova utca védelmére. Az utolsó pillanatig ott lettünk volna

 

– magyarázta Zelenszkij, mi történt volna, ha az orosz erők megrohamozzák az elnöki hivatalt.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ukrán katonák társaságában az északnyugat-ukrajnai Volhíniai területen 2023. április 19-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.