Növelné az Ukrajnának szánt lőszerszállítmányokat a cseh elnök

Petr Pavel szerint készülve a nagy offenzívára, kulcsfontosságú Kijev támogatása.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 30. 15:20
PAVEL, Petr; BABIS, Andrej
Prága, 2023. január 29. Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke, független államfõjelölt beszédet mond a prágai kampányközpontjában a cseh elnökválasztás második fordulójának második napján, 2023. január 28-án. Pavel megnyerte a választást Andrej Babis volt kormányfõvel szemben. A 70 százalékot meghaladó, rekordszámú részvétellel zajló választáson Pavel a voksok 58,3 százalékát kapta, míg Babis 41,68 százalékot. Pavel mintegy 3,4 millió szavazatot kapott, Babis egymillióval kevesebbet. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehország szövetségeseivel együtt keresni fogja a lehetőségét annak, hogyan növeljék a lőszerszállításokat Ukrajnába – jelentette ki a cseh államfő vasárnap Prágában. Petr Pavel Zuzana Caputová szlovák államfővel együtt péntektől vasárnapig háromnapos munkalátogatást tett Ukrajnában. Prágába való visszatérése után Petr Pavel a Kbely katonai repülőtéren tartott sajtótájékoztatót. Az elnök szerint Ukrajnában komoly lőszerhiány van, ami akadályozza Kijevet, hogy ellentámadást indítson az orosz megszállók ellen az ukrán területek feletti ellenőrzés visszaszerzésére.

– Ukrajnának jelenleg leginkább lőszerre van szüksége. A lőszerből kritikus hiány van, s ez korlátozza Ukrajna képességét, hogy hatékonyan védekezzen és sikeres ellentámadást indíthasson – mondta Petr Pavel újságíróknak a prágai katonai repülőtéren.

Az elnök úgy látja, hogy az oroszok naponta négyszer-ötször több lőszert használnak fel, mint az ukránok. – Keresni fogjuk az utat, hogyan növeljük a lőszerszállítást saját forrásainkból – jelentette ki Petr Pavel. Hozzátette, hogy a szövetségesekkel is tárgyalni akar, mert ugyan nagyon hatékony fegyvereket szállítanak az ukránoknak, de csak minimális mennyiségű lőszert. – Ennek így nincs értelme – szögezte le a cseh államfő. A régebbi szovjet gyártmányú fegyverekben használatos lőszer ugyan Csehországban már nem hozzáférhető, de más országokban még van elég – fejtette ki az elnök.

Ezek a lőszerek gyakran olyan országokban találhatók, amelyek korábban szovjet fegyvereket használtak

– mutatott rá Petr Pavel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Kijevben arról biztosította Petr Pavel és Zuzana Caputovát, hogy Ukrajna kész teljesíteni az uniós csatlakozás minden feltételét. – Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a csatlakozási tárgyalások még az idén megindulhassanak – hangsúlyozta a cseh államfő a sajtótájékoztatón.

Borítókép: Petr Pavel cseh elnök (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.