Bajban vannak az oroszok, kivonul a Wagner-csoport + videó

Május 10-től átadják a bahmuti pozícióikat a védelmi minisztérium egységeinek.

Magyar Nemzet
2023. 05. 05. 10:25
null
Visitors wearing military camouflage stand at the entrance of the 'PMC Wagner Centre', associated with the founder of the Wagner private military group (PMC) Yevgeny Prigozhin, during the official opening of the office block on the National Unity Day, in Saint Petersburg, on November 4, 2022. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Május 10-től kénytelenek vagyunk átadni pozícióinkat a védelmi minisztérium egységeinek − jelentette be videóüzenetében Jevgenyij Prigozsin. A Wagner-csoport vezetője szerint csapatai nem kapnak elegendő utánpótlást, a lőszerhiány miatt kell hátrahagyniuk a hónapok óta ostrom alatt tartott Bahmutot.

A szükségleteinknek legfeljebb harminc százalékát kaptuk meg, így a veszteségeink sokkal magasabbak voltak, mint kellett volna. Egy hónappal ezelőtt leállították a lőszerellátást, és most sem kapunk többet, mint a kért mennyiség tíz százaléka

panaszolta Prigozsin. Szerinte ez azért történt, mert a csapatai sokkal nagyobb és átütőbb sikereket értek el a reguláris orosz haderő egységeinél, a védelmi minisztériumnál pedig így akarták „megbüntetni” a Wagner-csoportot. A Wagner-vezér arról is beszámolt, hogy az előzetes tervek szerint május 9-ig elfoglalták volna Bahmutot, azonban ezt látván a védelmi minisztérium csak még inkább visszafogta az utánpótlás-szállítmányokat. 

Hetvenszázalékos lőszerhiánnyal küzdünk. Sojgu! Gerasimov! Hol van a lőszer?! 

− fakadt ki a videóüzenetben Prigozsin az orosz védelmi miniszternek és vezérkari főnöknek címezve szavait. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, tudnak Prigozsin videóüzenetéről, azonban további kommentárt nem fűzött hozzá.

Lapunk megkeresésére Kis-Benedek József elmondta, Prigozsin a videóval megpróbálja nyomás alá helyezni Vlagyimir Putyin orosz elnököt és a a katonai vezetést, hogy biztosítsa csapatai számára a régóta kért lőszereket. 

Egyre nagyobb a nyomás Putyinon, belső körökből is, többek közt a héten történt dróntámadás miatt, a Wagner-csoport vezetője ezt szeretné kihasználni

− vélekedett a biztonságpolitikai szakértő.

Prigozsin és a reguláris haderő csapatait irányító védelmi minisztérium között hónapok óta tapintható a feszültség, a Wagner-vezér több esetben is bírálta Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, amiért még nem sikerült legyőzni Ukrajnát. Egy interjúban korábban már belebegtette a kivonulás lehetőségét, akkor is a lőszerhiányt nevezte meg legfőbb okként. 

Ha a lőszerhiányt nem oldják meg, kénytelenek vagyunk – hogy ne csak futkossunk, mint a gyáva patkányok – vagy visszavonulni, vagy meghalni

fogalmazott akkor. 

Prigozsin márciusban a Kreml hivatalos háborús narratívájával is szembement. A Wagner-csoport feje akkor úgy fogalmazott, Moszkva kizárólag ukránokkal harcol, akik a NATO által biztosított fegyverekkel vannak ellátva, valamint néhány ruszofób zsoldossal, akik önkéntes alapon támogatják Ukrajnát. 

Ez az állítás ellentmond az oroszok azon narratívájának, miszerint Oroszország a NATO-val áll háborúban, valamint a konfliktus a nyugati szövetség elleni egzisztenciális küzdelem.

Prigozsin emellett megkérdőjelezte a Kreml által tavaly februárban a „különleges katonai művelet” egyik fő céljául kitűzött „nácitlanítást” is. A Wagner vezetője szerint egyáltalán nem biztos, hogy vannak vagy voltak nácik Ukrajnában, így Moszkva stratégiai célja sem értelmezhető. 

Borítókép: A Wagner-csoport szentpétervári székháza (Fotó: AFP/Olga Maltseva) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.