időjárás 25°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

A Wagner-csoport vezetője nyíltan szembement a Kreml háborús narratívájával

Magyar Nemzet
2023.03.25. 08:34 2023.03.25. 14:46
A Wagner-csoport vezetője nyíltan szembement a Kreml háborús narratívájával

A Wagner-csoport vezetője nyíltan megy szembe a Kreml narratívájával. Jevgenyij Prigozsin szerint Oroszország nem a NATO-val harcol, valamint az is kérdéses, hogy Ukrajna hemzsegne a náciktól. Sokak szerint politikai ambíciók állhatnak a kritika mögött.

Jevgenyij Prigozsin tagadta azokat az állításokat, miszerint Oroszország a NATO ellen harcolna, valamint megkérdőjelezte, hogy valójában vannak-e nácik Ukrajnában − számolt be az Euronews hírportál az amerikai Institute for the Study of War kutatóintézet elemzésére hivatkozva. A hírhedt orosz zsoldoshadsereg, a Wagner-csoport feje úgy fogalmazott, Moszkva kizárólag ukránokkal harcol, akik a NATO által biztosított fegyverekkel vannak ellátva, valamint néhány ruszofób zsoldossal, akik önkéntes alapon támogatják Ukrajnát. 

Ez az állítás ellentmond az oroszok azon narratívájának, miszerint Oroszország a NATO-val áll háborúban, valamint a konfliktus a nyugati szövetség elleni egzisztenciális küzdelem.

Az amerikai kutatóintézet szerint Prigozsin emellett megkérdőjelezte a Kreml által tavaly februárban a „különleges katonai művelet” egyik fő céljául kitűzött „nácitlanítást” is. A Wagner-fejes szerint egyáltalán nem biztos, hogy vannak vagy voltak nácik Ukrajnában, így Moszkva stratégiai célja sem értelmezhető. 

Politikai ambíciók a kritika mögött?

Jevgenyij Prigozsin Vlagyimir Putyin egyik régi szövetségese, az általa vezetett Wagner-csoport pedig már 2014-től fontos szerepet tölt be az orosz−ukrán konfliktusban. Ez a szerep az elmúlt időszakban csak tovább nőtt, hiszen a szimbolikussá váló Bahmut ostromát túlnyomórészt a zsoldoshadsereg vezeti. Prigozsintól nem szokatlan a kritika, ugyanakkor eddig az orosz hadsereget, s főként az azt irányító magas rangú tábornokokat és Szergej Sojgu védelmi minisztert hibáztatta az ukrajnai sikertelenségek miatt. Arra még nem volt példa, hogy ilyen határozottan szembemenjen a Kreml és Vlagyimir Putyin narratívájával. 

Éppen ezért sokan úgy gondolják, hogy politikai ambíciók állhatnak a kritika mögött.

Vannak olyan szakértők, akik egyenesen odáig mennek: Prigozsin Putyin helyére pályázik, ő szeretne lenni Oroszország következő elnöke

Bizonyos vélemények szerint Prigozsin és hadserege a hét eleji Putyin−Hszi Csin-ping találkozó „megfúrására” is kísérletet tett. 

A kínai elnök Moszkvába utazásának előestéjén ugyanis megöltek kilenc kínai munkást a Közép-Afrikai Köztársaságban. 

A gyilkosságokkal a Wagner-csoport harcosait vádolják, akik az utóbbi években egyre nagyobb szerepet töltenek be Oroszország afrikai befolyásszerzésében. Sokak szerint a kínai munkások megölésének időzítése nem volt véletlen, így akartak feszültséget gerjeszteni Moszkva és legfőbb szövetségese, Peking között az elnökök találkozója előtt.

Borítókép: Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport feje (Fotó: AFP/Getty Images/Sergei Ilnitsky)

Háború Ukrajnában

Robert C. Castel: A Nyugat benézte az ukrajnai háborút + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.