Betiltott bíróság, innovatív szankciók és egy meglepő nyilatkozat

Az ukrajnai háború szombati történései.

Magyar Nemzet
2023. 03. 25. 10:54
null
Nagy-Britannia, 2023. március 24. Kiképzésen Nagy-Britanniában tartózkodó ukrán újonc katonák gyakorlatoznak AS90-es önjáró, 155 mm-es lövegekkel egy délnyugat-angliai gyakorlótéren 2023. március 24-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/Kin Cheung Fotó: Kin Cheung
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva taktikai atomfegyvereket telepít Belaruszba

Oroszország taktikai atomfegyvereket telepít Belaruszba − fogalmazott Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton. − Ebben nincs semmi szokatlan. Az Egyesült Államok évtizedek óta ezt csinálja − mutatott rá Putyin, miután beszámolt arról, hogy sikerült megállapodnia Aljakszandr Lukasenka belarusz államfővel a töltetek tárolásáról.

Erdogan megköszönte Oroszország hozzájárulását a gabonamegállapodáshoz

Recep Tayyip Erdogan pozitívnak nevezte Oroszország hozzájárulását az ukrajnai gabonaexport határidejének 60 napos meghosszabbításához − közölte a Kreml sajtószolgálata szombaton a török államfő és orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetéséről beszámolva.

Szijjártó Péter: A békepártiság nem egyenlő a status quo elfogadásával

Amikor a háborúnak vége lesz és elkezdődnek a béketárgyalások, nem szükségszerű, hogy a határok a mostani frontvonalak helyén maradjanak − fogalmazott Szijjártó Péter az Associated Press amerikai hírügynökségnek adott interjúban. A tárcavezető a finn és a svéd NATO-csatlakozásról, az ukrajnai háborúról és a magyar–amerikai kapcsolatokról is beszélt.

Zelenszkij borúsan nyilatkozott a kelet-ukrajnai fronttal kapcsolatban

A kelet-ukrajnai hadi helyzet nem jó – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Jomiuri Sinbun című japán lapban szombaton megjelent interjúban az MTI szemléje szerint.

Ennek fő oka az elnök szerint a lőszerhiány. Egy lehetséges ukrán ellenoffenzíváról szólva azt mondta, még nem megkezdhető. Harckocsik és tüzérség nélkül nem lehet egyetlen bátor katonát sem a frontra küldeni – jelentette ki.

„Arra várunk, hogy a lőszer megérkezzen partnereinktől” – mondta, hozzáfűzve, hogy az orosz hadsereg naponta háromszor annyi lőszert használ el, mint az ukrán erők. Az interjú március 23-án készült egy vonaton, amikor Zelenszkij a front közeli Herszon megyében tett látogatásáról Kijevbe utazott vissza.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy küszöbön áll az ukrán ellenoffenzíva. A parancsnok dicsérte az ukrán katonák bátorságát és kitartását.

Betiltani egy bíróságot

Az orosz parlament elnöke szombaton a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tevékenységének betiltását javasolta, miután a bíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin elnök ellen, háborús bűnökkel vádolva őt. A Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségeseként emlegetett Vjacseszlav Vologyin úgy nyilatkozott, hogy szükség van az ICC oroszországi tevékenységének betiltására, illetve azok büntethetőségére, akik segítik és támogatják a büntetőbíróság munkáját.

 

Szaddám Huszein ellen hozott amerikai szankciókat adaptálna az Európai Unió

Orosz magán- és állami vagyonelemeket tervez lefoglalni az Európai Unió, amelynek külön munkacsoportja alakult a feladatra. Ennek vezetője innovatív megoldásként beszélt arról, hogy az EU olyan intézkedéscsomagot tervez elfogadni, amelynek keretében nem pusztán a vagyon befagyasztása válna lehetővé, hanem azok legalább egy részének újraosztása is.

 

A Wagner-zsoldoscsoport vezetője szerint mégsem a NATO ellen harcolnak Ukrajnában

Jevgenyij Prigozsin tagadta azokat az állításokat, miszerint Oroszország a NATO ellen harcolna, valamint megkérdőjelezte, hogy valójában vannak-e nácik Ukrajnában − számolt be az Euronews hírportál az amerikai Institute for the Study of War kutatóintézet elemzésére hivatkozva. A hírhedt orosz zsoldoshadsereg, a Wagner-csoport feje úgy fogalmazott, Moszkva kizárólag ukránokkal harcol, akik a NATO által biztosított fegyverekkel vannak ellátva, valamint néhány ruszofób zsoldossal, akik önkéntes alapon támogatják Ukrajnát.  Ez az állítás ellentmond az oroszok azon narratívájának, miszerint Oroszország a NATO-val áll háborúban, valamint a konfliktus a nyugati szövetség elleni egzisztenciális küzdelem.

 

Borítókép: Kiképzésen Nagy-Britanniában tartózkodó ukrán újonc katonák gyakorlatoznak AS90-es önjáró, 155 mm-es lövegekkel egy délnyugat-angliai gyakorlótéren 2023. március 24-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.