Brüsszeli korrupciós botrány: megakadt a vizsgálóbizottság

Folytatódik a vizsgálat az Európai Parlament körüli korrupciós ügyekben, ám nehezíti a munkát, hogy a vizsgálóbizottság tagjai kis túlzással csak abban értenek egyet, hogy nem értenek egyet. Emiatt azonban hónapokat is csúszhat a folyamat és a hivatalos állásfoglalások közzététele.

Magyar Nemzet
2023. 05. 05. 17:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megosztottak a az Európai Parlament (EP) körüli korrupciós ügyeket vizsgáló bizottság tagjai abban a kérdésben, hogy az igazi fenyegetés kívülről vagy belülről érkezik-e. A Politico című brüsszeli portál szerint ez a megosztottság csütörtökön vált nyilvánvalóvá, amikor a törvényhozók vitát tartottak egy jelentésről, amely az EP válaszlépését vizsgálta a hónapok óta zajló korrupciós botrányra.

A testület tagjai szinte csak egy dologban értettek egyet: az Európai Parlamentben gyökeres változásra van szükség. 

A mostani javaslatok között szerepel például az, hogy az érdekcsoportoknak szigorúbban meg kell adniuk az adatokat az uniós lobbista-adatbázisban, meg kell erősíteniük az informatikai biztonságot, és korlátozniuk kell, hogy az európai parlamenti képviselők milyen mértékben szólalhatnak fel az EP képviselőjeként hivatalos utakon. 

Blokkolják azonban a javasolt intézkedéseket a baloldali képviselők: azzal húzzák az időt, hogy állításuk szerint a változtatások nem elégségesek ahhoz, hogy magukat a megválasztott parlamenti képviselőket felelősségre vonják.

A kritikusok szerint a bizottság a politikai döntések miatt már a korai szakaszban is a külső veszélyekre, például a befolyásolni kívánt külföldi országokra helyezte a hangsúlyt, nem pedig a belső etikai kiskapukra.

Az is problémát okozhat, hogy a képviselők – noha a téli szünetről visszatérve megütközve fogadták a letartóztatások és a vizsgálatok hírét – a legkisebb ellenállás útját választották. Ahelyett, hogy egy teljesen új vizsgálóbizottságot hoztak volna létre a következmények feldolgozására és a törvénytelenségek megismétlődésére, inkább egy már létező bizottságra bízták a munkát, amelynek feladata az uniós döntéshozatalba való külföldi beavatkozás felderítése volt.

Borítókép: Az euróhalmokról készült képek bejárták a világsajtót (Fotó: AFP/Anadolu Agency)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.