Rejtélyes dróntámadás Moszkvában, légicsapás Kijevben + videó

Robbanások rázták meg Moszkvát kedd reggel, több épületet is megrongáltak a drónok, az egyik még be is repült egy lakás ablakán, de szerencsére nem robbant fel. Sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Magyar Nemzet
2023. 05. 30. 6:39
Drone attack in Moscow damages several buildings with no casualties
Drone attack in Moscow damages several buildings with no casualt Fotó: EVGENII BUGUBAEV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Moszkvát támadó drónok a balti államokból és például Harkivból is érkezhettek - mondta a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek Gleb Babincsev, az NTI Aeronext egyesület főigazgatója.

A támadások nyugodtan jöhetnek a balti területről – ez csak 700 kilométer egyenes vonalban tőlünk, ami egy kis repülőgépnek csekélység. Ukrajnából, különösen Harkivból szintén nagyon könnyű

jelentette ki Babincsev.

Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna terrorista dróntámadást indított moszkvai célpontok ellen.

Több házat is megrongáltak a fegyverek. „A robbanások okának több verzióját is vizsgálják jelenleg, köztük azt a lehetőséget, hogy egy drón ütközött a többemeletes lakóháznak. A ház körül drónra emlékeztető darabokat találtak. Biztosat a megfelelő szakértői vizsgálatok után tudunk majd mondani” − idézi a TASZSZ orosz állami hírügynökség a katasztrófavédelem közleményét. Sérültekről nem érkezett jelentés, az épület három emeletén betörtek az ablakok. Moszkva környékén egyébként több robbanást is hallottak, a reggeli támadásban körülbelül egy tucat drón vett részt.

A Leninszkij Proszpekt metróállomás közelében az egyik drón berepült egy 14. emeleti lakásba, három robbanószerkezetet szállított, de nem robbant fel. Szobjanyin moszkvai polgármester elmondta, hogy jelenleg evakuálják a környéket, a speciális szolgálatok munkájának befejezése után azonnal visszatérhetnek a lakók lakásaikba. A Lenin sugárúton és a Profszojuznaja utcában is találat ért egy egy-egy lakóépületet. Az RBK gazdasági napilap szerint Új Moszkva egyik toronyházának 25. szintjén is kitörtek az ablakok. Andrej Vorobjov, Moszkva megye kormányzója közölte, hogy a légvédelem több drónt lelőtt a régióban.

Az ügyészség közben arról tájékoztatta a sajtót, hogy a közösségi médiában számos álhír jelent meg a dróntámadással kapcsolatban, ezért közigazgatási és büntetőjogi felelősségre vonásra figyelmeztetett a nem ellenőrzött információk terjesztése miatt.

Amennyiben az incidensről kiderül, hogy valóban dróntámadás volt, az oroszországi civil célpont elleni támadásnak minősülne, ami a háború súlyos eszkalációjával fenyeget. Több jel arra mutat, hogy a NATO egyes tagállamai már erre készülnek. „Oroszország és az észak-atlanti szövetség közti háború, amely számunkra a legrosszabb forgatókönyv, nem lehetetlen, lehetséges” − hívta fel a figyelmet Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában.

Mindeközben az ukrán főváros, Kijev környékén is robbanásokról számoltak be keddre virradó éjszaka és hajnalban, összesen körülbelül egy tucatnyiak sebesültek meg. A kijevi katonai közigazgatás előzetes információkra hivatkozva azt közölte, hogy a legutóbbi támadásban több mint 20 kamikaze drónt semmisítettek meg.

Közölték, hogy egy ember meghalt és három megsebesült, amikor tűz ütött ki egy többszintes épületben a déli Holosivszkij kerületben.

A Darnyickij kerületben - a Dnyipro folyó túloldalán - két magánépület lángolt és több autó megrongálódott. Május eleje óta ez volt a 17. támadás a főváros ellen.

Borítókép: Megrongálódott lakóépület egy dróntámadás után Moszkvában 2023. május 30-án, az Ukrajna elleni orosz hadviselés második évében. (Fotó:EVGENII BUGUBAEV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.