Fontos bejelentésre készül Donald Trump fő riválisa

Jövő héten Ron DeSantis bejelentheti indulását a jövőre esedékes republikánus előválasztáson. Ezzel Donald Trump legfőbb riválisává léphet elő. A közvélemény-kutatások szerint ugyanakkor a korábbi elnöknek áll a zászló.

Magyar Nemzet
2023. 05. 18. 14:02
Donald Trump Holds A "Welcome Home" Rally In South Florida
US-DONALD-TRUMP-HOLDS-A-"WELCOME-HOME"-RALLY-IN-SOUTH-FLORIDA Fotó: JOE RAEDLE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ron DeSantis a jövő héten jelentheti be indulását a jövőre esedékes republikánus előválasztáson − számolt be a South China Morning Post hongkongi angol nyelvű hírportál két névtelen forrásra hivatkozva. 

Az induláshoz szükséges dokumentumokat május 25-én nyújthatja be a floridai kormányzó Miamiban, ezt követően pedig 29-én hivatalosan is bejelentheti jelöltségét.

Ezzel DeSantis az indulását még tavaly novemberben bejelentő korábbi elnök, Donald Trump legfőbb riválisává léphet elő. A floridai kormányzó bejelentését már hónapok óta várja a sajtó, a kampánystábjához közeli források szerint azért vártak ki eddig, hogy elkerüljék a nyilatkozatháborút a volt elnökkel − noha Trump így is számtalanszor beleszállt már riválisába. A bejelentés halogatásával állítólag több magasrangú republikánus donor sem értett egyet, ők azt szerették volna, ha minél hamarabb ringbe száll DeSantis.

Eddig egyébként Donald Trumpot leszámítva még két jelölt jelentette be indulási szándékát az előválasztásokon a republikánusoknál. Legutóbb április végén Asa Hutchinson korábbi arkansasi kormányzó közölte, hogy beszáll a versengésbe. A politikai öregmotorosnak számító Hutchinson akkor azt ígérte, hogy kampányát nem Trumpra fogja kiélezni, ugyanakkor leszögezte, szerinte a jelenlegi helyzetben − tekintettel a korábbi elnök ellen folyó jogi eljárásokra − nem kellene indulnia az elnöki székért. Hutchinson és Trump mellett még Nikki Haley − aki Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveti pozícióját töltötte be − próbáltatja meg magát az előválasztásokon.

Trumpnak áll a zászló

A végső harc ugyanakkor szinte biztos, hogy Trump és DeSantis között fog eldőlni. A legfrissebb felmérések szinte mindegyike a korábbi elnököt hozza ki győztesként, előnye jelenleg szinte behozhatatlannak tűnik. 

A Rasmussen Reports kövélemény-kutató vállalat által május 12–15. között készített felmérés szerint Trump támogatottsága 62 százalékon áll, 45 százalékponttal megelőzve a második helyezett DeSantist (17 százalék). 

Eszerint Nikki Haley támogatottsága a republikánus szavazók körében öt, míg Hutchinsoné három százalék. A YouGov által készített közvélemény-kutatás szerint Trump előnye ennyire nem nagy, itt 58 százalékra mérték a korábbi elnök támogatottságát, szemben DeSantis 25 százalékával.

Borítókép: Ron DeSantis flordiai kormányzó (jobbra) és Donald Trump korábbi elnök egy 2019-es kampányeseményen (Fotó: AFP/Getty Images/Joe Raedle)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.