„Politikai okokból nem nyomoznak Bidenék után”

Politikai döntésnek nevezte egy korábbi ügyész, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium nem foglalkozik a Biden család ellen felmerült vádak kivizsgálásával. Brett Tolman volt utahi ügyész, aki korábban a szenátus igazságügyi bizottságában is dolgozott, a Fox News amerikai televíziós hálózatnak adott interjút.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News2023. 05. 15. 7:07
President Biden Hosts The Annual White House Easter Egg Roll
WASHINGTON, DC - APRIL 10: U.S. President Joe Biden and his son Hunter Biden attend the annual Easter Egg Roll on the South Lawn of the White House on April 10, 2023 in Washington, DC. The tradition dates back to 1878 when President Rutherford B. Hayes invited children to the White House for Easter and egg rolling on the lawn. Drew Angerer/Getty Images/AFP (Photo by Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága által kiadott jelentés, amely szerint a Biden család több tagja is részesült külföldi pénzekből, a múlt hét egyik vezető híre volt az Egyesült Államokban. Legalábbis a jobboldali médiában, mert a mainstream médiumok egyáltalán nem számoltak be róla, hívta fel a figyelmet Brett Tolman korábbi ügyész az interjúban. Ha a Bush, a Romney vagy a Trump családot érnék ilyen vádak, biztosan lenne médiaérdeklődés − tette hozzá a Fox News riportere, Trey Gowdy.

A felügyeleti bizottság szerdán egy 36 oldalas dokumentumot ismertetett a nyilvánossággal a Biden család gyanús ügyeivel kapcsolatban. A testület közlése szerint a Biden család és üzleti partnerei több mint húsz céget alapítottak és tízmillió dollárnál is több pénzt kaptak külföldi állampolgároktól Joe Biden alelnöksége idején, 2009 és 2017 között, a kifizetések egy része pedig a Biden család megvesztegetését célozta.

Bizonyos esetekben Bidenék munkatársai jelentős pénzeket kaptak külföldi forrásokból bankszámlájukra, majd kisebb, de egyre növekvő összegeket utaltak át az alelnökhöz köthető bankszámlákra. A bizottság szerint a bonyolult és látszólag szükségtelennek tűnő pénzügyi tranzakciók célja, hogy eltitkolják a külföldi cégektől kapott forrásokat. A jelentésben arról is említést tett a testület, hogy a kínai hírszerzéssel és a Kínai Kommunista Párttal is kapcsolatban álló kínai állampolgároktól és vállalatoktól kapott pénzeket amerikai korlátolt felelősségű társaságok létrehozásával rejtették el.

A bizottság szerint Joe Biden pénzért cserébe hozott meg politikai döntéseket, és a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) bizonyítéka is van erről. James Comer, a testület republikánus elnöke bekérette a szövetségi szervtől az iratokat, mert szerinte az FBI politikai alapon nem folytatta le a szükséges vizsgálatokat.

Az FBI a múlt héten azonban azt közölte a bizottsággal, hogy nem fog eleget tenni a kérésnek. Egyértelműen kiderült az FBI válaszából, hogy az iratok léteznek, de nem hajlandóak azokat átadni – reagált James Comer a Szövetségi Nyomozó Iroda bejelentésére.

Brett Tolman volt utahi ügyész most aggodalmát fejezte ki az állítólagos tranzakciókkal kapcsolatban, mondván: „Ha nem tudod megállapítani, hogy a huszonöt cég milyen üzleti tevékenységet, akkor ez csak egy burkolt játék a pénz mozgatására”.

Tolman csalódottságának adott hangot amiatt, ahogy az igazságügyi minisztérium kezeli, illetve inkább nem kezeli a vádakat. Kiemelte, hogy az ilyen, fedőcégeket és a pénzmozgást érintő ügyek egykor a „az igazságügyi minisztérium csalással és korrupcióval foglalkozó részlegének fő tevékenységét” képezték. Tolman szerint a minisztérium láthatóan vonakodik az ügyek kivizsgálásától.

Egy olyan igazságügyi minisztériummal állunk szemben, amely nem hajlandó büntetőeljárást indítani bizonyos ügyekben, amelyeknek politikai vonatkozása van

− mondta Tolman.

Bírálta a minisztériumot azért is, mert újraindítja a büntetőeljárást olyan ügyekben, amelyekben olyan személyek érintettek, akiket Donald Trump korábbi elnök kegyelemben részesített. Tolman azt mondta: „Újra vádat emelnek, tudják, Philip Esformes ellen, akit Trump elnök kegyelemben részesített, de nem kapják el Joe Biden családtagját, akiről úgy tűnik, hogy egy bűnszövetkezetben vesz részt” − mutatott rá a korábbi ügyész.

Tolman szerint 

„az egyetlen magyarázat az, hogy az FBI vezetői szintjén és az igazságügyi minisztérium vezetői szintjén politikai döntések születnek”. 

Ezt tragikus új fejezetnek nevezte azok számára, akik a minisztériumban szolgáltak, és aláhúzta a pártatlanság szükségességét, „amikor döntéseket hozunk arról, hogy ki kerüljön börtönbe”.

Borítókép: Joe Biden aemerikai elnök és fia, Hunter Biden (Fotó: Drew Angerer/Getty Images North America/Getty Images via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.