Ferenc pápa missziójának részeként kerülhettek Magyarországra a kárpátaljai hadifoglyok

A keresztény jótékonyság szellemében érkezhettek Magyarországra az orosz hadifogságba esett kárpátaljai magyarok.

Magyar Nemzet
2023. 06. 10. 10:31
FERENC pápa; Kirill
Havanna, 2016. február 12. Ferenc pápa (k) és Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája (b) a havannai José Martí Nemzetközi Repülõtér tranzitvárójában 2016. február 12-én. Az 1054-es nagy egyházszakadás óta elõször találkozik egymással a római katolikus és az orosz ortodox egyház feje. Ferenc pápa úton Mexikóba állt meg Havannában, ahol Kirill hivatalos látogatást tesz. (MTI/EPA/AFP pool/Adalberto Roque) Fotó: Adalberto Roque
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nyilvánosságra került információk szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közvetítésével érkeztek Magyarországra az Orosz Ortodox Egyház közleményében említett, Oroszország által elfogott, ukrajnai katonák” – fogalmazott lapunk megkeresésére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Mint hozzátették:

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra kapott felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyen részt. A szervezet, mint az elmúlt három évtizedben is minden alkalommal, amikor lehetősége nyílt rá, eleget tett küldetéséből adódó feladatainak. A ránk bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módunkban több információt közzétenni.

Sajtóértesülések szerint az esemény Ferenc pápa fogolymentő missziójához kapcsolódik − áll a közleményben.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, hazánk kérésére több oroszországi hadifogságban lévő kárpátaljai származású katonát is Magyarországra szállítottak, az orosz ortodox egyház és Kirill moszkvai pátriárkájának közreműködésével.

Mint kiemelték: az akciót a keresztény jótékonyság szellemében hajtották végre. Sajtóértesülések szerint ugyanis az esemény Ferenc pápa fogolymentő missziójához kapcsolódik.

Ez az orosz ortodox egyház gesztusa Magyarország felé

− fogalmazott Semjén Zsolt egyházügyekért is felelős miniszterelnök-helyettes az Atv.hu-nak az ügyről.  Azt is elmondta, hogy ő koordinálta a 11 kárpátaljai hadifogoly Magyarországra szállítását.

A Magyarországra szállított hadifoglyok ügyében azonban Kijev „érdemi megbeszélésre” bekérette az ukrán külügyminisztériumba a kijevi magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, mondván, az ukrán kormány nem kapott tájékoztatást a magyar és orosz fél között erről folytatott tárgyalásokról.

Az ügy részleteinek a megismerése mellett Kijev azt kérte, hogy „haladéktalanul engedjenek a hadifoglyokhoz egy ukrán konzult egészségi állapotuk megismeréséhez és konzuli segítségnyújtáshoz”.

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta egyúttal, hogy „az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátása mindig jó hír” – lényegében elutasítva azt, hogy itt kárpátaljai magyarokról és nem pedig ukrán állampolgárokról lenne szó.

Semjén Zsolt szerint azonban:

a tizenegy kárpátaljai Magyarországon már nem hadifogoly, hanem szabad ember. Ha én lennék Ukrajna képviselője, akkor köszönetet mondtam volna ezért!

Borítókép: Ferenc pápa (j) és Kirill, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája (b) a havannai José Martí Nemzetközi Repülőtér tranzitvárójában 2016. február 12-én (Forrás: MTI/EPA/AFP/Adalberto Roque)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.