időjárás 16°C Malvin 2023. október 1.
logo

Bekérették a magyar ügyvivőt az ukrán külügyminisztériumba, Semjén Zsolt reagált

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.06.09. 18:09 2023.06.09. 19:43
Bekérették a magyar ügyvivőt az ukrán külügyminisztériumba, Semjén Zsolt reagált

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba a kijevi magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét azzal összefüggésben, hogy Oroszország átadott Magyarországnak tizenegy, kárpátaljai magyar nemzetiségű, ukrán állampolgárságú hadifoglyot – közölte Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő pénteken a Facebookon.

A szóvivő szavai szerint az ukrán kormány nem kapott tájékoztatást a magyar és orosz fél között erről folytatott tárgyalásokról, Ukrajna pedig Magyarország miniszterelnök-helyettesének nyilatkozataiból értesült a 11 hadifogoly átszállításáról Magyarországra.

 

Közölte, hogy Magyarország ügyvivőjét ezért pénteken bekérették az ukrán külügyminisztériumba „érdemi megbeszélésre”.

 

„Az ukrán fél átadta megkeresését, amelyben részletes tájékoztatást kér az ukrán állampolgárokról, továbbá azt, hogy haladéktalanul engedjenek hozzájuk egy ukrán konzult egészségi állapotuk megismeréséhez és konzuli segítségnyújtáshoz” – tájékoztatott a szóvivő. Hozzátette, hogy az ügyvivővel folytatott megbeszélésen az ukrán fél külön kiemelte az egyeztetés szükségességét „az olyan kényes kérdésekben, mint a hadifoglyok szabadon bocsátása”.

Nyikolenko hangsúlyozta egyúttal, hogy „az ukrán hadifoglyok szabadon bocsátása mindig jó hír”.

A magyar ügyvivő bekértésével kapcsolatban a Mandinernek Semjén Zsolt úgy reagált

A tizenegy kárpátaljai Magyarországon már nem hadifogoly, hanem szabad ember. Ha én lennék Ukrajna képviselője, akkor köszönetet mondtam volna ezért!

A koordinációt az egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, mindez illeszkedik Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójához.

Az Orosz Ortodox Egyház csütörtök esti közleménye alapján Magyarországra szállították az Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló tizenegy katonát. A magyar fél kérésére kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját szállították hazánkba – írták a közleményben. 

„Őszentsége Kirill moszkvai és oroszországi pátriárka áldásával, az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították” – írták.

Ezt Semjén Zsolt úgy kommentálta: „Ez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik.”

Borítókép: illusztráció (Fotó: Flickr)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.