Hazugsággal vádolta meg Moszkvát a Wagner-csoport vezetője

Jevgenyij Prigozsin azzal gyanúsítja az orosz katonai vezetést, hogy hazudik a nyilvánosságnak Ukrajna lerohanásának indokairól.

Gábor Márton
2023. 06. 23. 20:17
Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldos csoport vezetője. (Fotó: NEXTA / Twitter)
Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldos csoport vezetője. (Fotó: NEXTA / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Telegram-csatornáján közzétett videóban Prigozsin elutasította Moszkva állításait, miszerint Kijev 2022 februárjában támadást tervezett az orosz ellenőrzés alatt álló kelet-ukrajnai területek ellen.

– Semmi rendkívüli nem történt február 24. előestéjén. A védelmi minisztérium megpróbálja megtéveszteni a közvéleményt és az elnököt, és azt állítja, hogy őrült mértékű agresszió volt az ukrán fél részéről, és hogy az egész NATO-blokkal együtt meg akartak támadni minket

 – mondta Prigozsin.

Nem sokkal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, Putyin azt állította, hogy Moszkva inváziója meghiúsította Ukrajna saját terveit a Donbász, majd a Krím elleni masszív támadásra.

Prigozsin azt is mondta, hogy Oroszország vezetése elkerülhette volna a háborút, ha tárgyalásokat folytat Ukrajna elnökével, Volodimir Zelenszkijjel.

– Amikor Zelenszkij elnök lett, készen állt a megállapodásokra. Csak le kellett volna szállni az Olümposz hegyéről és tárgyalni vele

 – mondta a Wagner-csoport vezetője.

Prigozsin hónapok óta vitatkozik a legfelsőbb katonai vezetőkkel, és Szergej Sojgu védelmi minisztert hibáztatja a harctéri kudarcokért.

Az orosz kormány és a magánhadsereg közötti konfliktus azonban most egy új szakaszába lépett, ugyanis a hadvezér egyenesen ellentmondott Putyin kijelentéseinek, és azt állította, hogy hazugságon alapult az Ukrajna elleni támadás indoklása.

– Mire szolgált a háború? A háborúra azért volt szükség, hogy Sojgu hősi csillagot kapjon... Az Oroszországot uraló oligarchikus klánnak szüksége volt a háborúra. A mentálisan beteg szemétládák döntöttek: rendben van, bedobunk még néhány ezer orosz embert ágyútölteléknek. Meghalnak a tüzérségi tűz alatt, de megkapjuk, amit akarunk

 – tette hozzá. Bár a hadvezér óvatos volt, hogy ne támadja közvetlenül az orosz elnököt, Prigozsin több, Putyin által hozott döntést is megkérdőjelezett, köztük a Kreml döntését, miszerint több mint száz elfogott azovi harcost kicserélnek Viktor Medvedcsukra, Putyin közeli szövetségesére. Egy esetben pedig úgy tűnt, hogy Prigozsin bírálja az orosz elnököt az elszigetelődése miatt, a katonai vezetést pedig azzal, hogy valótlan információkat tesz közzé.

– Az orosz hadsereg minden irányban visszavonul és rengeteg vért ont. Amit nekünk mondanak, az a megtévesztés magasfoka

– jelentette ki a Wagner-csoport vezetője. 

Borítókép: Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldos csoport vezetője (Forrás: NEXTA/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.