Kiderült, hol van Prigozsin

A Wagner-vezér szombat óta már kétszer is megjárta a Szentpétervár−Rosztov-na-Donu útvonalat, majd nyom nélkül eltűnt.

2023. 06. 27. 16:14
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Rosztov-na-Donu, 2023. június 24. Videófelvételrõl készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Katonai konfrontációvá fajult a Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett Belaruszba Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője – számolt be Aljakszandr Luasenka belarusz elnök kedd délután. A BelTA belarusz állami hírügynökség a belarusz államfőt idézve arról számolt be, a biztonsági garanciákat megadták a zsoldosvezérnek. Az RTVI orosz nyelvű hírportál szerint Prigozsint Minszkben látták a Green City Hotel nevű háromcsillagos szállodában.

Prigozsinnak szombat este veszett nyoma, amikor Lukasenkával való egyeztetése után véget vetett lázadásának és csapatait visszafordította Moszkva irányából. Utána csupán annyit lehetett tudni a Wagner-vezérről, hogy Belaruszba fog utazni, és kétszer is megtette a Szentpétervár−Rosztov-na-Donu útvonalat.

Lukasenka egyúttal arról is beszélt, nem építenek táborokat a zsoldoscsapat számára, de szükség esetén elfoglalhatnak egy elhagyatott katonai bázist. Hozzátette: nem terveznek Wagner toborzóirodát nyitni Belaruszban.

A Wagner-katonák bázisa azonban már kialakulóban van: az ukrán határtól mindössze 200 kilométerre fekvő táborba mintegy nyolcezer zsoldost várnak. Akik viszont Oroszországban maradnak, a Kreml közlése szerint szerződést írhatnak alá a védelmi minisztériummal – integrálva őket az orosz nemzeti haderőbe.

Az MTI a Pul pervogo Telegram-csatornára hivatkozva azt írta, Lukasenka felidézte a lázadás idején történteket, amikor felvette a kapcsolatot Prigozsinnal.

Az első fél órában káromkodással zajlott a beszélgetés. Kizárólag. A káromkodások száma tízszer több volt, mint rendes esetben. Persze bocsánatot kért, majd káromkodásokkal kezdte elmondani nekem, mi történt

– ismertette.

Lukasenka fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Wagner-csapatok által elfoglalt Rosztov-na-Donu városában nem esett bántódása senkinek. Beszámolt arról is, hogy a telefonbeszélgetés során elmondta Prigozsinnak, hogy kész Moszkva védelmére kelni, mint 1941-ben. „Egy dandár fel van készítve, hogy Moszkva alá induljon. És mint 1941-ben... megvédjük Moszkvát” – hangoztatta. Hozzáfűzte, hogy figyelmeztette Prigozsint: „már félúton el fogják taposni, mint egy bolhát”.

Lukasenka közölte, hogy kezességet vállalt a telefonbeszélgetés során Prigozsin biztonságáért és erői áttelepítéséért.

Lukasenka szót ejtett a Belarusz  területére áthelyezendő orosz atomfegyverekről is. Mint mondta, ezek nagy részét már átszállították. Hangsúlyozta, hogy a fegyverek kezelését orosz katonák látják el, mivel saját csapatainak nincs ebben gyakorlata. „A fegyverek őrzéséért személyes felelősséget elsősorban én viselek” – szögezte le a belarusz elnök. Egyben kijelentette, hogy a Wagner-erőknek semmilyen szerepük nem lesz ezen fegyverzet őrzésében. A posztszovjet országban már tavaly óta állomásoznak Wagner-katonák, akik a belarusz erők kiképzésében vesznek részt. A belarusz védelmi miniszter, Viktar Hrenyin ugyanakkor arról beszélt kedden, nem bánná, ha az ország hadseregében lenne egy olyan egység, mint a Wagner-csoport. Lukasenka ezt követően arra utasította Hrenyint, tárgyaljon Prigozsinnal az ügyben.

A nemzetközi reakciók máris elkezdtek érkezni a hírre. Elsők között szólalt fel Andrzej Duda lengyel elnök, aki szerint aggodalomra ad okot Prigozsin jelenléte Belaruszban. Lettország és Litvánia pedig arra szólította fel a NATO-t, erősítse meg keleti határait.

Ezt a lépést már biztonsági szempontból kell értékelni. Láttuk ezeknek a zsoldosoknak a képességeit

– fogalmazott Edgars Rinkevics lett külügyminiszter.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter pedig azt emelte ki, hogy csupán néhány óra leforgása alatt a Wagner-erők szombaton máris Moszkva közelében voltak. Hozzátette: a zsoldosok sebessége szintén azt jelzi, meg kell erősíteni a kelet-európai védelmet.

Borítókép: Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én (Fotó: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.