Mit keres a Wagner-vezető Belaruszban?

Miután Moszkva előtt végül visszafordult a szombaton fellázadt zsoldoshadsereg, Prigozsin Belarusz felé vette az irányt.

Gábor Márton
2023. 06. 25. 14:54
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Rosztov-na-Donu, 2023. június 25. A Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én. Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetõje az este folyamán visszarendelte embereit, akik, mint mondta, 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát. A Wagner június 24-ére virradóra ellenõrzése alá vonta Rosztov-na-Donut azt követõen, hogy a csoport alapítója a magánhadsereg táborai elleni csapással vádolta az orosz védelmi minisztériumot. MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij Fotó: Arkagyij Budnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért éppen Belarusz felé vette az irányt Jevgenyij Prigozsin? A Wagner-csoport vezetője ugyanis szombat este nem vonult be Moszkvába, hanem Aljakszandr Lukasenka belorusz elnökkel való egyeztetése után visszafordult és a szomszédos országba indult. 

Sajtóértesülések szerint Belaruszban már állomásozik egy csapat Wagner-zsoldos, akik egy biztonsági cég, a GardService tisztjeit képezik ki harci műveletekben való részvételre. A kiképzés több gyakorlótéren is zajlik.

A sajtónak már tavaly nyáron nyilatkozott a vállalat egyik alkalmazottja, aki akkor azt mondta, július végén és augusztusban érkeztek a Wagner-katonák Minszkbe. Az Egyesült Átmeneti Védelmi és Nemzetbiztonsági Kabinet képviselője, Valerij Szahascsik még korábban közölte, hogy a GardService az egyetlen olyan vállalat, amely Lukasenka rendelete alapján lőfegyvert tarthat. Az utóbbi hónapokban a GardService jelentősen felduzzasztotta létszámát, korábban arról is szó esett, hogy az ukrajnai katonai műveletekben való részvételre készül. Az ukrajnai háborúban való belorusz részvételről egyébként nem először cikkez a sajtó, ám konkrét bizonyítékokat eddig nem találtak erre vonatkozóan.

A céget a különleges egységek dandárjának egykori katonája, Jevgenyij Csanov vezeti. Sajtóinformációk szerint a GardService alkalmazottait a szabotázs- és felderítőcsoportokban, majd pedig a Wagner orosz katonai sereg zsoldosainak részeként szeretnék támadásokra használni.

Korábban Valerij Szahascsik kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nagyon komoly összeget fektetett be a GardService cégbe, ezzel létrehozva a Wagner belorusz megfelelőjét. A GardService egyébként 2020 júniusában jelent meg Belaruszban.

Prigozsin holléte azonban tisztázatlan egyelőre, nem érkeztek hírek arról, hogy megérkezett volna a posztszovjet országba.

Borítókép: A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái elhagyják Rosztov-na-Donut 2023. június 24-én (Fotó: MTI/EPA/Arkagyij Budnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.