Rendkívüli ülést tartott a kazah elnök az oroszországi helyzet miatt

Kaszim-Zsomart Tokajev leszögezte, hogy a Wagner-csoport puccskísérlete orosz belügy, de aggódva figyelték az eseményeket.

Magyar Nemzet
2023. 06. 25. 11:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök rendkívüli ülésen vitatta meg a köztársaság Biztonsági Tanácsával az oroszországi helyzetet, egészen pontosan a Wagner-zsoldoscsoport szombati puccskísérletét – derül ki a TASZSZ orosz állami hírügynökség közléséből. 

Az esemény során az államfő meghallgatta a miniszterelnök, a főügyész, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke, a védelmi, a bel- és a külügyminiszter beszámolóját az Orosz Föderációban kialakult helyzettel kapcsolatos utasítások végrehajtására vonatkozó intézkedésekről.

Az elnök szerint ami Oroszországban történt, az orosz belügy, de Kazahsztán aggodalommal érzékeli a helyzetet a szomszédos baráti országban. Tokajev rámutatott, hogy Oroszország Kazahsztán stratégiai partnere.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során támogatta az orosz hatóságok által az alkotmányos rend megteremtése és a polgárok biztonságának garantálása érdekében hozott intézkedéseket. A kazah elnök a jogállamiság elvét minden ország, így az ő államának is legfőbb prioritásának nevezte, amely a közrend és a társadalmi-gazdasági fejlődés biztosításának alapja.

A találkozón megállapították továbbá, hogy biztosítani kell a pénzügyi és gazdasági stabilitást Kazahsztánban, valamint az ország polgárainak biztonságát. Tokajev utasította az összes ügynökség vezetőjét, hogy álljanak készen arra, hogy reagáljanak a válsághelyzetek esetleges veszélyeire. A Biztonsági Tanács ülését követően a kazah elnök jóváhagyta a kormány által kidolgozott operatív cselekvési tervet.

Borítókép: Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök az elnökválasztás napján, 2022. november 20-án (Fotó: Kazahsztán elnöksége)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.