Végig tudott a Titan vesztéről az amerikai haditengerészet?

Az amerikai haditengerészet robbanásra utaló jeleket észlelhetett néhány órával azután, hogy a Titan tengeralattjáró az óceánba merült a Titanic roncsaihoz. A szerencsétlenül járt tengeralattjárón öt ember vesztette életét.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News2023. 06. 23. 7:47
Titanic tourist submersible disappear on an expedition to explore the famed shipwreck
AT SEA - (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - " OCEANGATE/ HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) An undated photo shows tourist submersible belongs to OceanGate begins to descent at a sea. Search and rescue operations continue by US Coast Guard in Boston after a tourist submarine bound for the Titanic's wreckage site went missing off the southeastern coast of Canada. Ocean Gate / Handout / Anadolu Agency (Photo by Ocean Gate / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy amerikai védelmi tisztviselő szerint a haditengerészet azonnal elkezdte figyelni a Titant, miután a hajó elvesztette a kapcsolatot az anyahajóval, körülbelül egy óra 45 perccel az indulása után vasárnap reggel.

A tisztviselő elmondta, hogy a haditengerészet szigorúan titkos akusztikai érzékelő rendszere olyan hangokat észlelt, amelyek vagy robbanásra vagy összeroppanásra utaltak annak a helynek a közelében, ahol a Titant csütörtökön megtalálták.

A haditengerészet továbbította ezt az információt a parti őrségnek, amely folytatta a keresést, mert a haditengerészet nem tartotta egyértelműnek az adatokat.

„Bár nem [volt] egyértelmű, ezt az információt azonnal megosztottuk az incidensparancsnokkal, hogy segítsük a folyamatban lévő keresési és mentési küldetést” − mondta a tisztviselő a Fox News amerikai televíziónak adott nyilatkozatában.

Ha ezek a jelentések pontosak, az akusztikai adat hasznos a ma kapott megerősítés fényében, de nem lett volna elegendő a keresési és mentési erőfeszítések felfüggesztéséhez, csak a keresési terület esetleges pontosításához

− mondta Robert Murrett nyugalmazott altengernagy, a Syracuse Egyetem Maxwell Schooljának professzora és a Biztonságpolitikai és Jogi Intézet igazgatóhelyettese.

Mint arról beszámoltunk, az amerikai parti őrség vezetője megerősítette, hogy a Titan tengeralattjáró legénysége egy katasztrofális esemény után halt meg. John Mauger ellentengernagy, az első parti őrségi körzet parancsnoka szerint a Horizon Arctic távvezérelt járműve, a Titan tengeralattjáró farokkúpját a Titanic orrától mintegy 1600 lábnyira, több mint 480 méterre a tengerfenéken fedezte fel.

A törmelék szétszóródása összhangban van a nyomáskamra katasztrofális összeroppanásának elméletével. Ennek megállapítását követően az Egyesült Államok parti őrsége és az egész egyesített parancsnokság nevében azonnal értesítettük a családokat. Őszinte részvétemet fejezem ki nekik.

− jelentette ki.

A hajón az OceanGate vezérigazgatója, Stockton Rush, a brit milliárdos Hamish Harding, a pakisztáni üzletember, Shahzada Dawood és 19 éves fia, Suleman, valamint Paul-Henry Nargeolet, a francia haditengerészet volt tisztje és vezető Titanic-szakértő tartózkodott.

 

Borítókép: Az OceanGate Expeditions által 2023. június 20-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Titan merülőhajójukról (Forrás: MTI/AP/OceanGate Expeditions)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.