Megtalálták a tengeralattjáró roncsait, összeroppant a nagy nyomás alatt

A parti őrség parancsnoka szerint a Titan tengeralattjáró legénysége egy katasztrofális esemény után halt meg.

Magyar Nemzet
2023. 06. 22. 21:50
PRINCE
-, 2023. június 20. Az OceanGate Expeditions által 2023. június 20-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Titan elnevezésû merülõhajójukról. A Titan június 18-án indult útnak a Titanic roncsaihoz, de a Polar Prince kanadai jégtörõ kutatóhajó, amelyrõl a Titant a vízbe bocsátották, a merülõhajó indulása után egy óra 45 perccel elveszítette vele a kapcsolatot. A Titán fedélzetén öten tartózkodnak, köztük van Hamish Harding brit milliárdos, valamint családja közleménye szerint egy pakisztáni származású Nagy-Britanniában élõ üzletember, Shahzada Dawood és 19 éves fia is. MTI/AP/OceanGate Expeditions Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai parti őrség vezetője megerősítette, hogy a Titan tengeralattjáró legénysége egy katasztrofális esemény után halt meg. John Mauger ellentengernagy, az első parti őrségi körzet parancsnoka szerint a Horizon Arctic távvezérelt járműve a Titan tengeralattjáró farokkúpját a Titanic orrától mintegy 1600 lábnyira, több mint 480 méterre a tengerfenéken fedezte fel.

A törmelék szétszóródása összhangban van a nyomáskamra katasztrofális összeroppanásának elméletével. Ennek megállapítását követően az Egyesült Államok parti őrsége és az egész egyesített parancsnokság nevében azonnal értesítettük a családokat. Őszinte részvétemet fejezem ki nekik.

− jelentette ki.

John Mauger ellentengernagy szerint úgy tűnik, nincs összefüggés a kereső-mentő akció során észlelt víz alatti zajok és a tengerfenéken lévő helyszín között.

Az amerikai parti őrség közölte, hogy folytatják a tengerfenék átkutatását a Titanic közelében további nyomokat gyűjtve, hogy kiderítsék, mi történhetett a Titannal. Ezen felül erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy felszínre hozzák a merülőhajó roncsait, illetve utasainak földi maradványait. Ezen munkálatok főleg távvezérelt robotokkal zajlanak.

„Rendkívül kíméletlen viszonyok uralkodnak ott lent a tengerfenéken” – hangsúlyozta Mauger.

Paul Hanken szakértő elmondta, hogy 

a mentők öt különböző nagyobb törmelékdarabot találtak, amelyek azt jelezték, hogy a Titan maradványai. Az első dolog, amit találtunk, az orrkúp volt. Aztán egy nagy törmelékmezőt találtunk. Ezen a nagy törmelékmezőn belül megtaláltuk a nyomótest első harangját. Ez volt az első jele annak, hogy katasztrófa történt. Röviddel ezután találtunk egy második kisebb törmelékmezőt a törmelékmezőn belül. Megtaláltuk a nyomótest másik végét, ami alapvetően a nyomókamra teljes egészéből állt.

John Mauger ellentengernagy szerint hihetetlenül összetett esetről van szó, és a csapat még mindig vizsgálja a katasztrófát. Az ellentengernagy azt reméli, hogy ez a felfedezés némi vigaszt nyújt a Titan tengeralattjáró fedélzetén tartózkodók hozzátartozóinak.

Elmondása szerint a csapat szoros kapcsolatban áll a brit és a francia főkonzullal, hogy az érintettek teljes körű tájékoztatást kapjanak.

Az amerikai parti őrség hálás a szakértők gyors mozgósításáért és hihetetlenül hálás a nemzetközi segítségért

− jegyezte meg a parti őrség vezetője. 

A turisztikai célokra használt búvárhajó vasárnap indult útnak öt emberrel a fedélzetén kevesebb mint félnaposra tervezett útjára a Titanic roncsaihoz. A Titan eltűnését követően nagyszabású kutató-mentő akció kezdődött az Atlanti-óceán mintegy tízezer négyzetmérföldes területén.

Borítókép: Az OceanGate Expeditions által 2023. június 20-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Titan merülőhajójukról (Forrás: MTI/AP/OceanGate Expeditions)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.