Törmelékmezőt fedeztek fel az eltűnt tengeralattjáró keresése során

A parti őrség jelentése szerint a kritikus szakaszba lépett keresés során törmelékeket fedeztek fel a tengerfenéken.

Gábor Márton
2023. 06. 22. 20:15
PRINCE
-, 2023. június 20. Az OceanGate Expeditions által 2023. június 20-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Titan elnevezésû merülõhajójukról. A Titan június 18-án indult útnak a Titanic roncsaihoz, de a Polar Prince kanadai jégtörõ kutatóhajó, amelyrõl a Titant a vízbe bocsátották, a merülõhajó indulása után egy óra 45 perccel elveszítette vele a kapcsolatot. A Titán fedélzetén öten tartózkodnak, köztük van Hamish Harding brit milliárdos, valamint családja közleménye szerint egy pakisztáni származású Nagy-Britanniában élõ üzletember, Shahzada Dawood és 19 éves fia is. MTI/AP/OceanGate Expeditions Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai parti őrség bejelentése szerint a Titanic roncsait kutató, eltűnt tengeralattjáró felkutatásában részt vevő távirányítású jármű  a tengerfenéken egy roncsmezőt fedezett fel, írja a The Washington Post.

A keresés kritikus szakaszba lépett, ugyanis a parti őrség becslése szerint a hajó oxigéntartaléka nagyjából csütörtök délutánra fogyhatott el, 96 órával az indulás után. Ennek ellenére John Mauger ellentengernagy csütörtökön azt mondta, hogy a keresési és mentési akció nem áll le.

Az egyesített parancsnokságon belül a szakértők értékelik az információkat

− írta Twitteren a parti őrség a roncsmező felfedezése után. 

A Titanic roncsait kutató ötfős expedíció vasárnap tűnt el Kanada délkeleti partjainál, Cape Codtól 900 mérföldre keletre. 

A hajót üzemeltető OceanGate Inc. cég korábbi munkavállalói a bírósági dokumentumok szerint már 2018-ban kérdéseket vetettek fel a cég biztonsági és szabályozási normáival kapcsolatban.

Az amerikai parti őrség, amely a Titan felkutatását vezette, nem részletezte az ezzel járó költségeket. De egy ilyen méretű akció több millió dollárba kerülhet az üzemanyag, a személyzet és a karbantartás magas költségeinek köszönhetően.

A Titan tulajdonosának, az OceanGate-nek nem kell majd kifizetnie a mentés során keletkező költségeket. Ez olyan, mintha egy magánszemély kimenne, és elsüllyedne a hajója. Mi kimegyünk és kihúzzuk

 – mondta Paul Zukunft, aki 2014 és 2018 között vezette a parti őrséget.

Borítókép: Az OceanGate Expeditions által 2023. június 20-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a Titan elnevezésű merülőhajójukról (Forrás:MTI/AP/OceanGate Expeditions)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.