Ezerrel pörög a migránsbiznisz a magyar–szerb határon + videók

A szabadkaiak kiakadtak, elegük van a bevándorlók és az embercsempészek állandó jelenlétéből. Elszabadult az erőszak a határ mentén.

Magyar Nemzet
2023. 07. 27. 5:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brutális a migrációs nyomás a szerb-magyar határon. Az illegális bevándorlók minden éjszaka megpróbálnak átjutni a határkerítésen, hogy Magyarországra, majd onnan a nyugat-európai államokba menjenek.

Szabadkán és környékén emiatt időnként áldatlan állapotok uralkodnak. A város központjában ugyan az utóbbi időben kevesebb migránst látni, de a centrumtól észak felé haladva egyre inkább bele lehet botlani a csoportosan vonuló illegális bevándorlókba. 

Sokszor teletömött zacskókkal indulnak útnak. Arra készülnek, hogy pár napot el kell tölteniük a Makkhetes városrészhez közeli erdőben, majd amikor az embercsempész szól nekik, akkor mindenüket hátrahagyva indulnak el a határ felé.

Kenyérrel megtömött bevásárlókocsi az egyik szabadkai üzletben (Fotó: Magyar Nemzet)

Az egyik szabadkai férfi a Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozva méltatlankodott, hogy 

nem tudott kenyeret venni a helyi pékségben, mert az oda előtte betérő migránsok az összes pékárut felvásárolták.

 De nemcsak ott, hanem a nagyobb üzletekből is telepakolt kocsikkal távoznak.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott videó tanúsága szerint is egyértelmű, hogy a bevándorlóknak van pénzük. Bizonyítja ezt ez a felvétel, amin az látszik, hogy csomagjaikkal a fiatal férfiak a rájuk várakozó taxisokhoz vonulnak, akik túlárazott menetdíjért elviszik őket a magyar határ közelébe.

A migránsok ezt szabadon megtehetik Szerbiában, hiszen az illegális bevándorlóknak fenntartott befogadóközpontokból ki- és bejárhatnak. Az általuk bediktált adatokat senki nem kérdőjelezi meg. Nem is tehetik ezt meg, hiszen nincs más dokumentumuk. Ennek értelmében a balkáni országban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legitimációjával tudnak mozogni.

A Szabadka környéki falvak termelői arra panaszkodnak, hogy a bevándorlók letapossák a termést s megdézsmálják a gyümölcsöseiket. Ezek a bűncselekmények azonban eltörpülnek a folyamatos lövöldözések mellett, amelyek szinte minden este hallhatók a vajdasági városban, s amelyekről a Magyar Nemzet rendszeresen beszámol. Az elmúlt egy évben ezek az incidensek már napi szintűvé váltak a határ mentén.

A legutóbbi napokban például Hajdújáráson volt több eset. Hétfőn a rendőrség közleménye szerint a lövöldözésben egy afgán származású migráns vesztette életét, míg két illegális bevándorló megsérült. A helyi lakosokat nem érte fizikai bántódás. Ezt követően kedden ismét lövöldözés és robbantások hallatszottak a település környékéről. Erről a Magyar Nemzet is beszámolt még kedd éjszaka.

A keddi lövöldözést követően szerkesztőségünk munkatársa azonnal a helyszínre utazott, hogy saját szemével győződjön meg, hogy milyen állapotok uralkodnak a magyar határ közvetlen szomszédságában. Lapunk azt tapasztalta, hogy mindössze pár órával a fegyverropogás és robbanások után egyetlen rendőr sem volt a faluban, igaz, addigra már a bevándorlókat is elszállították a taxisok. Ezt is saját szemünkkel láttuk.

Hajdújárás éjszaka Fotó: Magyar Nemzet

A faluból Szabadka irányába haladva sem találkoztunk egyetlen rendőrrel sem. A helyiek is arra panaszkodtak nekünk, hogy elégedetlenek az egyenruhások munkájával.

Hajdújárás táblája az út mellett Fotó: Magyar Nemzet

Hajdújárás és Palics között van az autópálya lejárója, amely Szabadka északi részéhez vezet. Itt gyakran látni taxisokat, akik Belgrádból szállítják embercsempészek segítségével az illegális bevándorlókat a határhoz. A keddi lövöldözést követő órákban itt sem találkoztunk rendőrökkel, bárki, bármerre hajthatott. Sőt, sem Palicson, sem Szabadkán nem láttunk egyenruhásokat vagy rendőrautót sem. Még azokon a helyeken sem, ahol máskor rendszerint előfordultak.

Szabadka központja felé vezető út éjjel Fotó: Magyar Nemzet

Pedig igazán lenne ok arra, hogy nagyobb legyen az ellenőrzés ezeken a migránsoktól és embercsempészektől hemzsegő vidéken. A helyiek viszont elkeseredettek. Egyikük a közösségi oldalon azt írta: 

Ne várjuk meg, hogy tragédiák történjenek itt a faluban is, bármikor összetűzhetnek a bandák. Most csak a tömeg győzhet.

Az elmúlt egy évben rendszeresek a lövöldözések. Korábban, június közepén például több órán át tartó tűzharc alakult ki a magyar határ közelében, a szerb oldalon. 

De olyan is előfordult, hogy az egyik helyi erdő közelében lévő horgásztónál éppen pecaversenyt tartottak, amikor az embercsempészek lőfegyverrel kezdtek tüzelni egymásra. Erről videó is készült.

A migránsok emellett tönkreteszik a természetvédelmi övezeteket is. Az erdőben szeméthegyeket, gyógyszeres dobozokat, eldobott ruhákat, cipőket és telefonkártyákat is maguk után hagynak. Ezeket mind-mind megtalálni a vajdasági Szabadka környékén. 

A helyiek egyre inkább félnek. A közösségi oldalakon szervezett csoportokban már arról írnak, hogy esetleg tiltakozást kellene szervezni, hogy megálljt parancsoljanak a migránsáradatnak. Azt is mondják, hogy aggodalomra ad okot az is, hogy a lövések és az erőszakos cselekmények egyre közelebb történnek a házaikhoz és a város lakott részéhez.

A szabadkaiakat az sem nyugtatja meg, hogy a rendőrség  az elmúlt hónapokban – legalábbis saját állítása szerint – jelentősen megnövelte a járőrei számát a magyar–szerb határ déli oldalán. A szerb egyenruhások ott vannak az észak-bácskai régió legfrekventáltabb részein, azon utak mellett, ahol a legtöbb a bevándorlót szállítják a taxisok. A rendőrség közleménye szerint csak az elmúlt pár napban 290 illegális bevándorlót gyűjtöttek be és szállítottak befogadóközpontokba.

Az akciót Szabadka városában és környékén hajtották végre. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint ezek a megmozdulások a következő időszakban is folytatódnak. Az egyenruhások célja, hogy biztosítsák minden ember biztonságát, beleértve a migránsokét is.

A migránscsempészet nagy biznisz, ezért vannak fegyveres összetűzések a csempészbandák között Szabadka környékén. Ezt mondták a helyzettel kapcsolatban a szerbiai N1 televíziónak nyilatkozó szakértők.

Nikola Kovacsevics kijelentette: 

Szerbia és Bosznia-Hercegovina Európa piszkos munkájának helyszínévé válik.

 A szakember pesszimista jóslata szerint a helyzet csak rosszabb lesz, mert arra számít, hogy a határzónákból a probléma átterjed az egész országra.

A szintén az N1-nek nyilatkozó Milica Svabics ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába vannak befogadóközpontok, a Magyarország és Horvátország felől Szerbiába visszatérő illegális bevándorlók inkább illegális táborokba mennek, s onnan kísérlik meg ismét az Európai Unióba való átjutást. 

Rendkívül nagy üzlet, mert a migránsok akár hatezer eurót is fizetnek azért, hogy továbbmenjenek. Azok, akiknek nincs pénzük, a munka vagy a szexuális kizsákmányolás áldozataivá válnak. Ezek a csempészhálózatok nagyon erősek, nemcsak Szerbiában, hanem a migránsok célországaiban, azaz Európában is

– mondta Milica Svabics, a Klikaktiv szervezet munkatársa.

Kifejtette azt is, hogy nem csökkent a migránsok száma Szerbiában. 

Nem csökkent a számuk, csak elköltöztették őket a városokból. Most az erdőben vannak, önszerveződő táborokban, amelyeket csempészek vezetnek, és úgy tűnik, a rendőrség hallgatólagosan megengedi ezt nekik. Megdöbbentő volt az első lövöldözés Szabadka mellett, de utána még több mint tíz ilyen eset történt

 – mondta a szakértő.

Szerbiából azonban nem csak Magyarország felé indulnak a bevándorlók. A legutóbb öt ország bűnüldöző hatóságai több kontinensre kiterjedő embercsempész hálózatot számoltak fel, amely több mint ötezer illegális migránst csempészett Kubából Szerbián keresztül az Európai Unióba – jelentette be hétfőn az Európai Rendőrségi Hivatal, az Europol – írja az MTI.

A nyomozás eredményeként 62 embert tartóztattak le. A hálózat tagjai kilencezerezer euró ellenében megszervezték a kubai illegális migránsok utazását, hamis okmányokat biztosítottak nekik, majd az embereket Szerbiába utaztatták, kihasználva a vízummentességet. A hatóságok szerint a bűnszövetkezet mintegy ötezer kubai állampolgárt csempészett be sikeresen az EU-ba, és ezzel mintegy 45 millió eurót zsebelhetett be.

Az akcióban Szerbiában két személyt vettek őrizetbe a hatóságok, az 1990-es születésű M. S.-t és az 1956-os V. S.-t. Azzal vádolják őket, hogy 2022 októberétől idén áprilisig legalább 53 illegális migránst, kubai állampolgárokat segítettek abban, hogy Spanyolországba jussanak. Visszaéltek azzal a lehetőséggel, hogy a kubai állampolgárok vízum nélkül utazhattak Szerbiába. Ezután pedig megszervezték nekik, hogy Észak-Macedóniába vagy Bosznia-Hercegovinába jussanak, onnan pedig a végső célként kitűzött Spanyolországba.

A gyanúsítottak lakásán és egyéb helyiségeiben tartott házkutatás során a rendőrök négy mobiltelefont, egy személygépkocsit, hatszázeurót és háromszázdollárt, valamint hat meghívólevelet, két pénzátutalási visszaigazolást és két úti okmányt találtak. Ezeket ideiglenesen lefoglalták.

A bosnyák–szerb határon is folyamatos a migránsok próbálkozása. Ezek az akciók azonban nem mindig járnak sikerrel. Legutóbb a két országot elválasztó Drina folyó partján találtak a hatóságok egy véres fejű holttestet. A szerb sajtó szerint az elhunyt személy migráns lehetett. Azt feltételezik, hogy egy illegális bevándorló lehet az, aki megpróbált bejutni Bosznia-Hercegovinába és onnan pedig tovább ment volna Horvátországba.

Borítókép: Hajdújárás település táblája éjszaka (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.