Lengyelország megerősíti a határvédelmét

A most határra küldött rendőrök az ötezer határőrhöz és kétezer katonához csatlakoznak majd.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 07. 02. 14:43
Magas a készültség a lengyel-belorusz közös határszakaszon, ám immár már nem csak a Minszk által ide vezetett illegális bevándorlók, hanem a Wagner zsoldoshadsereg belaruszi megjelenés miatt is. (Fotó: Terror Alarm / Twitter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország 500 rendőrt küld a Belarusszal közös határa biztonsági erőfeszítéseinek megerősítésére, miután a hétvégén 187 ember próbált lengyel területre átjutni.

A rohamrendőrség és a terrorelhárító egységek rendőreit is bevetik, hogy segítsenek a határon kialakult feszült helyzet ellenőrzésében – összegezte a Politico Mariusz Kamiński lengyel belügyminiszter vasárnapi Twitter-bejegyzését. Hozzátette: a rendőrök csatlakoznak a határon már állomásozó ötezer határőrhöz és kétezer katonához.

Amint arról lapunk is beszámolt korábban, el is kél a segítség, ugyanis sorra számolnak be a lengyel határőrök a Belarusz felől érkező illegális migránsok atrocitásairól. 

Legutóbb például kövekkel és faágakkal dobálták meg őket, és bár személyi sérülés nem történt, több szolgálati autót is megrongáltak.

Lengyelország azután épített kerítést a Belarusszal közös határán, hogy migránsok tízezrei torlódtak ott fel 2021-ben és 2022-ben. A főleg a Közel-Keletről és Afganisztánból érkezők mellett később Jemenből, Szomáliából, Maliból, Gabonból, Pakisztánból, Örményországból és Kenyából érkeztek bevándorlók. 

Tavaly 15 700 határátlépési kísérletet regisztráltak, 2021-ben pedig több mint 40 ezret.  A kezdetekhez képest tehát enyhült a nyomás, de a lengyel határőrök naponta számolnak be arról, hogy több tucat alkalommal kell intézkedniük, mert migránsok megpróbálnak illegálisan átjutni a határkerítésen. 

A határőrség közlése szerint idén már több mint 11 ezren próbáltak bejutni Lengyelország területére, és a számuk folyamatosan növekszik: naponta akár 150-en is megpróbálnak bejutni a közép-európai országba.

Varsó aggodalma tovább nőtt azután, hogy Wagner-katonák érkeztek a szomszédos országba. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a napokban azt is bejelentette, hogy országa – a térségben uralkodó feszültség miatt – csatlakozni kíván a NATO nukleáris megosztási (Nuclear Sharing) programjához. Ezzel pedig lényegében arra kéri Washingtont, hogy atomtölteteket helyezzen el az országában.

Borítókép: Magas a készültség a lengyel–belorusz közös határszakaszon, ám immár már nemcsak a Minszk által ide vezetett illegális bevándorlók, hanem a Wagner-zsoldoshadsereg belaruszi megjelenése miatt is. (Fotó: Terror Alarm / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.