Mit fognak csinálni a Wagner-harcosok Belaruszban? – Lukasenka elárulta

A belarusz elnök az ország függetlenségének napján megtartott beszédében tért ki az orosz zsoldoshadsereg jövőjére.

Magyar Nemzet
2023. 07. 01. 18:52
LUKASENKA, Aljakszandr
Osztrovec, 2020. november 7. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sajtótájékoztatót tart az osztroveci atomerõmûnél 2020. november 7-én, az erõmû elindulásának napján. Fehéroroszország elsõ atomerõmûve az ország villamosenergia-szükségletének harmadát biztosítja majd a tervek szerint, így kisebb energiaimportra szorul és kevésbé függ majd más államoktól. Az osztroveci beruházás ellen az Európai Unió is régóta tiltakozik - elsõsorban az erõmû építésével kapcsolatban kiderült biztonsági aggályokra és kockázatokra hivatkozva. A környezõ országok - fõként a Baltikum - két hónapja már hivatalosan is jelezték, hogy az osztroveci atomerõmû bekapcsolása esetén nem vesznek át áramot Fehéroroszországtól. MTI/EPA/BELTA/Makszim Gucsek Fotó: Makszim Gucsek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljakszandr Lukasenka felkérte a Wagner-csoportot, hogy adják át harci tapasztalataikat a belarusz haderőnek − számolt be a CNN amerikai hírcsatorna online felülete. A belarusz elnök pénteken, az ország függetlenségének napján megtartott beszédében úgy fogalmazott:

Sajnos nincsenek itt [a Wagner harcosai], de ha eljönnek és átadják harci tapasztalataikat, akkor szívesen fogadjuk azokat

− fogalmazott a belarusz elnök. Lukasenka hozzátette, nem fél a Wagner harcosaitól, hiszen sokukat régóta ismeri. 

Ezek az emberek a világ minden táján a normális civilizációért harcolnak. A Nyugat gyűlöli őket

− húzta alá. Az államfő figyelmeztetett, olyan politikai és katonai krízis előtt állunk, ami példátlan az emberiség történetében, ennek megoldásában pedig nem segít, hogy a Nyugat elzárkózik a párbeszédtől. Állítása szerint az Európai Unió és az Egyesült Államok együttesen elképesztő tempóban fegyverzi fel Lengyelországot, és „proxy gyakorlótérré” teszi a kelet-európai államot, akárcsak tette azt Ukrajnával.

 

Nemrégiben nyilvánosságra hozott műholdfelvételek szerint egy elhagyatott belarusz bázison több ezer katona elszállásolására alkalmas tábort húznak fel − számolt be lapunk korábban. A nyugati sajtó szerint valószínűleg a Wagner-csoport harcosainak alakítják ki a létesítményt, ugyanakkor hiteles forrásból nem tudták megerősíteni az információt. A BBC szerint az elmúlt két hétben több mint hatszáz sátorszerű szerkezetet húztak fel itt.

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök sajtótájékoztatót tart az osztroveci atomerőműnél 2020. november 7-én, az erőmű működésének első napján (Fotó: MTI/EPA/BELTA/Makszim Gucsek)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.