Atombombát szeretne Lengyelország?

– Nem akarunk karba tett kézzel ülni, miközben Putyin orosz elnök eszkalálja a fenyegetést – mondta Mateusz Morawiecki.

Magyar Nemzet
2023. 07. 01. 19:19
Az amerikai B61-12-es nukleáris robbanófejjel is felszerelhető bomba egy vadászgépen. (Fotó: US Air Force)
Az amerikai B61-12-es nukleáris robbanófejjel is felszerelhető bomba egy vadászgépen. (Fotó: US Air Force)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő bejelentette, hogy országa csatlakozni kíván az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) nukleáris megosztási (Nuclear Sharing) programjához. Ezzel a politikus lényegében atomtöltetek telepítését kérte Lengyelországba. Ez Varsó részéről válasznak tekinthető az orosz nukleáris fegyverek Belaruszba történő telepítésére.

Az Oroszországgal szövetséges állam tavaly nyáron állapodott meg néhány nukleáris fegyver áttelepítésében. A fegyverekről a belorusz elnök elmondta, hogy azok Iszkander–M rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták és levegőből ledobható atombombák keverékei. Utóbbit Minszk állítása szerint képes is alkalmazni.

A NATO nukleáris megosztási programja az elrettentő politika része, és lehetővé teszi a nukleáris fegyverekkel nem rendelkező tagállamoknak a töltetek országukba való telepítését és használatuk tervezésében való részvételt, ám azok továbbra is a küldő ország – Egyesült Államok – ellenőrzése alatt maradnak.

Andrzej Duda lengyel elnök már egy tavalyi interjúban beszélt Varsó ezen törekvéséről, míg Mateusz Morawiecki a minap a brüsszeli EU-csúcson kijelentette, hogy „Varsó aktívan törekszik a programhoz való csatlakozáson”.

Nem akarunk karba tett kézzel ülni, miközben Putyin orosz elnök eszkalálja a fenyegetést

 – idézte a miniszterelnököt a Polsat News lengyel hírcsatorna. A politikus hozzáette, hogy a végső döntést Washingtonnak kell meghoznia.

„Szeretnénk hangsúlyozni, hogy Lengyelország nem törekszik atomfegyverek birtoklására. NATO-tagként csupán a szövetség nukleáris megosztási programjában kívánunk részt venni” – idézte a The War Zone a lengyel védelmi minisztérium szóvivőjét.

Ha Washington rábólint Varsó kérésére, akkor Lengyelországba az amerikai B61-es sorozatú, levegőből ledobható atombombák kerülhetnek, amelyeket az Egyesült Államok által Lengyelországban ellenőrzött katonai bázisokon, páncélteremben kellene őrizniük.

Nem Lengyelország lenne az első a programban, ugyanis 2009 novembere óta ennek keretében amerikai atomfegyvereket telepítettek Belgiumba, Németországba, Olaszországba, Törökországba és Hollandiába is. Hazánkhoz a legközelebbi az Aviano légi bázis Olaszországban.

Noha az amerikai nukleáris fegyverek száma nem publikus, az amerikai tudósok szövetsége (FAS) tavaly októberi számítása szerint mintegy száz darab amerikai töltet van hat különböző katonai bázison az európai kontinensen. Mint hozzátették, korábban 150–200-as számról szóltak a becslések.

 

Borítókép: Az amerikai B61–12-es nukleáris robbanófejjel is felszerelhető bomba egy vadászgépen (Fotó: US Air Force)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.