Új vezető kerül a Wagner-csoport élére?

Az orosz elnök szerint a „Wagner nem létezik”, hiszen a magánhadseregek működését tiltják a törvények.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters, CNN2023. 07. 15. 21:05
Andrej Trosev, nyugalmazott orosz ezredes, a Wagner magánhadsereg egyik alapítója. (Fotó: LEA / Twitter)
Andrej Trosev, nyugalmazott orosz ezredes, a Wagner magánhadsereg egyik alapítója. (Fotó: LEA / Twitter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök a minap arról beszélt, hogy Washingtonnak nincs tudomása arról, hol lehet Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője, akit június 24-e óta, az elbukott lázadását követően nem láttak nyilvános helyen – írta meg a Reuters hírügynökség. Az amerikai elnököt idézve hozzáteszik:

Prigozsin helyében nagyon óvatos és körültekintő lennék annak kapcsán, hogy mit eszek meg

– viccelődött a politikus Prigozsin megmérkezésével és egyúttal utalt arra, hogy korábban több befolyásos orosz politikus és üzletember halt meg „rejtélyes” körülmények között, miután szembement az orosz vezetéssel.

„Minden viccet félretérve, nem hiszem, hogy bárki is tudná, hogy milyen jövő vár Prigozsinra Oroszországban” – szögezte le az amerikai elnök.

Amint arra a Reuters is emlékeztetett, a június végi orosz vezetés elleni lázadás kudarcba fulladását követően Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozott a Wagner parancsnokaival és Prigozsinnal is, aminek során a Kreml szerint a zsoldosok megerősítették Putyin iránti hűségüket.

A Kommerszant, Oroszország egyik vezető lapja szerint azonban a zsoldossereg jövője bizonytalan.

A Wagner nem létezik

– idézte a lap Putyint, utalva arra, hogy az orosz törvények szerint hivatalosan nem létezhet Oroszországban magánhadsereg.

A mintegy évtizedes múltra visszatekintő Wagner azonban köztudottan a Kreml által irányított csoport, több ezer taggal, akik Ukrajna mellett Szíriában, Maliban, Líbiában és Afrika számos más pontján is az orosz érdekek mentén tevékenykednek. Sőt, 2014-ben a Krím-félsziget annektálásában is segítettek.

A június 29-ei magas rangú találkozón orosz médiajelentések szerint mégis elhangzott az is, hogy a Wagner irányítását egy bizonyos Andrej Trosev, a zsoldosok egy magas rangú parancsnoka venné át.

A Kommerszant szerint sok vezetőnek tetszett az ötlet, azonban Prigozsin ellenkezett, úgy vélekedett, hogy a katonák nem fogadnák el az új vezetőt.

Andrej Trosev az afganisztáni és csecsenföldi háborúk egy kitüntetett veteránja. Szentpéterváron született, mint Putyin, és többször is szerepelt már egy fényképen az orosz elnökkel.

A CNN amerikai hírtelevízió szerint Trosev a Wagner-csoport alapítója, nyugalmazott ezredes, aki a szíriai műveletek vezérkari főnöke is volt, és segítette Bassár el-Aszad szíriai elnököt hatalma megőrzésében. 

Trosev az európai uniós, az ukrán és a brit szankciós listákon is szerepel.

Borítókép: Andrej Trosev, nyugalmazott orosz ezredes, a Wagner magánhadsereg egyik alapítója. (Fotó: LEA / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.