Az ukrajnai háború hatásai messze elérnek – szükségállapotot hirdettek Nigériában

Nigéria búzaimporttól való föggése magas árakhoz és ellátási problémákhoz vezet.

Magyar Nemzet
2023. 07. 15. 12:50
null
Zaria, 2021. május 15. Nigériai asszony és gyermeke halad el Ahmed Nuhu Bamalli zariai emír palotája mellett az észak-nigériai Zaria városban 2021. május 14-én, a muzulmán szent böjti hónapot, a ramadánt lezáró háromnapos íd al-fitr ünnep második napján. MTI/EPA/Akitunde Akinleye Fotó: Akitunde Akinleye
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bola Tinubu nigériai elnök rendkívüli állapotot hirdetett az árak jelentős emelkedése és az élelmiszerhiány miatt. A szükségállapot részeként kezdeményezést vezettek be a gazdák védelmére is, akik közül sokak különböző bűnbandák célpontjává váltak, elrabolták őket, s váltságdíjat követeltek értük. Voltak, akiket meg is öltek. E támadások közül sok az ország északi részén történt – írja a BBC brit közszolgálati médium. A nigériai vezetés az új biztonsági intézkedések bevezetésétől azt várja, hogy a gazdák a „támadásoktól való félelem nélkül”  visszatérhetnének a termőföldekre – mondta Dele Alake kormánytanácsadó. Arról azonban nem árultak el további részleteket, hogy miként kívánnak fellépni a hírhedt szervezett bűnbandák ellen.

Az orosz–ukrán válság is fenyegetést jelent Nigéria élelmezésbiztonságára nézve, de potenciális gondokat rejt magában a műtrágya- és energiaágazatban. A COVID–19 világjárvány után a háború is komoly megrázkódtatásoknak tette ki az afrikai élelmiszerellátó-rendszereket, különösen az olyan országokban, mint Nigéria, amelyek nagymértékben támaszkodnak a főbb alapvető élelmiszerek, például a rizs és a búza behozatalára. Mivel az ottani háztartások által elfogyasztott élelmiszerek több mint ötven százaléka vásárolt forrásból származik, az élelmiszerárak inflációja azzal fenyeget, hogy sok embert egyre súlyosbodó élelmiszer-ellátási bizonytalanság elé állít. 

Különösen Nigéria búzaimporttól való függése vezet magas árakhoz és ellátási problémákhoz – ezen import túlnyomó része pedig Oroszországból és Ukrajnából érkezett.

 Több mint 210 millió lakosával ez a legnépesebb ország a kontinensen. A Szaharától délre fekvő afrikai országok többségéhez hasonlóan azonban Nigériában is magas a szegénységi ráta, az emberek 42,6 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, a munkanélküliség 33 százalékos, és kettős kihívást jelent az élelmezésbizonytalanság és az akut alultápláltság.

Ezt orvoslandó a mostani intézkedések részeként az afrikai állam a következő hat hónapban körülbelül havi tíz dollárral segíti a legszegényebb háztartásokat. Tinubu májusi hivatalba lépésekor megtett első jelentős politikai lépése az volt, hogy megszüntette az évtizedek óta érvényben lévő üzemanyag-támogatást, és alacsonyan tartotta a kőolajtermékek árát. Az szubvenciók közelmúltbeli eltörléséből származó megspórolt pénzt pedig az ország vezetése a gazdálkodók számára szükséges műtrágya és gabona biztosítására fordítja.

Minden nigériait biztosítok arról, hogy senki sem marad ki ezekből a stratégiai beavatkozásokból

 – mondta Tinubu.

Az üzemanyag-támogatás eltörlése csaknem 200 százalékos áremelkedést eredményezett az ország egyes részein, de az új elnök megvédte a lépést, mondván, hogy elengedhetetlen a pénz hatékonyabb felhasználása. Az elszálló árak miatt a családok arra panaszkodnak, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy kenyeret vegyenek.

A havi nyugdíjam nem tudja fedezni a mindennapi kenyérvásárlás költségeit, ezért egy másik, megfizethetőbb élelmiszerre váltottunk.

– nyilatkozta a médiának egy helyi lakos. 

A helyzet súlyosságát egy januári ENSZ-jelentés előrejelzése is bizonyítja, amely szerint idén 25 millió nigériai lakost fenyeget az élelmiszer-ellátás bizonytalansága, vagyis az, hogy nem engedhetik meg maguknak minden nap, hogy elegendő táplálékot fogyasszanak.

Nigéria egyébként a gabonatermékek hatalmas fogyasztója és importőre. A Nigériai Központi Bank szerint a búza a harmadik legtöbbet fogyasztott gabona az országban a kukorica és a rizs után, a hazai termelés az évente elfogyasztott öt-hat millió tonna búzának mindössze  egy százalékát teszi ki. A háborút megelőzően Oroszország volt a második legnagyobb búzabehozatali forrás 2020-ban.

A nigériai vezetés döntése értelmében a létfontosságú élelmiszerekkel és vízzel kapcsolatos összes ügy kezelése ezentúl a Nemzetbiztonsági Tanács feladata lesz, amely az ország biztonsági főnökeiből áll, és amelynek élén az elnök áll, s miközben Nigéria küzd az exponenciálisan növekvő népesség eltartásával, egyesek attól tartanak, hogy egyre több nigériai vándorolhat Európába.

 

Borítókép: Nigériai asszony és gyermeke halad el Ahmed Nuhu Bamalli zariai emír palotája mellett az észak-nigériai Zaria városban 2021. május 14-én, a muzulmán szent böjti hónapot, a ramadánt lezáró háromnapos íd al-fitr ünnep második napján. (Fotó: MTI/EPA/Akitunde Akinleye)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.