A Wagner-csoport vezetőjével találkozott Vlagyimir Putyin

Az orosz elnök a magánhadsereg lázadása után találkozott Jevgenyij Prigozsinnal.

Gábor Márton
2023. 07. 10. 16:45
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Rosztov-na-Donu, 2023. június 24. Videófelvételrõl készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Katonai konfrontációvá fajult a Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz elnök a magánhadsereg lázadása után találkozott Jevgenyij Prigozsinnal, közölte a Kreml. Dmitrij Peszkov szóvivő állítása szerint a Wagner zsoldoscsoport vezetője egy Moszkvában megrendezett találkozóra volt meghíva, amelyen még 35 ember vett részt. Peszkov elmondta, hogy Vlagyimir Putyin elnök értékelést tartott az ukrajnai háborús erőfeszítésekről és a lázadásról, amely mindössze 24 órán át tartott.

A Wagner-lázadást lezáró megállapodás értelmében ejtették a Prigozsin elleni vádakat, és felajánlották neki, hogy Fehéroroszországba költözhet. 

Hétfőn azonban Peszkov azt közölte, hogy a Wagner-főnök azon parancsnokok között volt, akiket öt nappal a lázadás összeomlása után meghívtak a Kremlbe.

Az elnök értékelést adott a június 24-i eseményekről is, meghallgatta a parancsnokok magyarázatát, és javaslatot tett a jövőre nézve

− jelentette ki Peszkov. A szóvivő szerint Prigozsin közölte Putyinnal, hogy a Wagner feltétel nélkül támogatja őt.

Múlt csütörtökön Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető, aki közvetítette a lázadásnak véget vető megállapodást, azt mondta, hogy Prigozsin Oroszországban tartózkodik.

A BBC nyomon követte Prigozsin magánrepülőgépét, amely június végén Belaruszba repült, és még aznap este visszatért Oroszországba. Azonban jelenleg nem tudható, hogy hol tartózkodik a Wagner-csoport vezetője. 

Borítókép: Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban.
(Forrás: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.