Légiriadó Ukrajnában, sorra érik a rakétatámadások a városokat + videó

Kijev polgármestere arra szólította fel a lakosságot, maradjanak az óvóhelyeken.

Magyar Nemzet
2023. 08. 11. 11:39
null
Zaporizzsja, 2023. augusztus 11. Az ukrán rendõrség által közreadott felvétel civilekrõl és rendõrökrõl egy rakéta becsapódásának helyszínén, a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városban, az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerõmû közelében 2023. augusztus 10-én. A városvezetés egy ember haláláról és tizennégy sebesültrõl számolt be. MTI/EPA/Ukrán rendõrség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több robbanás is hallatszott pénteken az ukrán fővárosban, Kijevben, a hatóságok országos légiriadót rendeltek el. Vitalij Klicsko kijevi polgármester pedig felszólította a lakosokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken. A főváros vezetése szerint a légvédelem működik, a légierő pedig arról számolt be, hogy Oroszország hiperszonikus rakétákkal támadta Kijev térségét – írja az MTI. Klicsko a Telegramon azt írta: 

Robbanások a városban. Maradjanak az óvóhelyeken!

A városi elöljáró egyúttal beszámolt arról, hogy egy lezuhant rakéta darabjai egy városi gyerekkórház területére zuhantak, de az esetnek nincsenek sérültjei, illetve károk sem keletkeztek. Megsérült viszont egy magánház tetőszerkezete – értesült a The Guardian brit országos napilap.

Rakétacsapást mértek az oroszok egy szállodára az ukrán Zaporizzsja városában is. A támadásban egy ember meghalt és 16 megsérült – közölték ukrán illetékesek. A hatóságok szerint a rakéta csütörtök este 19 óra 20 perckor érte el a várost – írja a The Jerusalem Post jeruzsálemi székhelyű újság. 

Minden harcosunk, aki elpusztítja a megszállókat és felszabadítja az ukrán földet, közelebb hozza az igazságszolgáltatást. Ukrajna győzni fog. Az orosz terror megbukik.

– mondta az eseményeket követően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Jurij Malasko, Zaporizzsja megye kormányzója kijelentette, hogy a 16 sérült között négy gyerek is van. A tisztviselők által megosztott képeken és videókon egy nagy kráter, összetört autók és egy súlyosan megrongálódott négyemeletes épület látható, rajta a szálloda feliratával. 

A helyi média jelentése szerint a megsérült Reikartz Hotel épülete a város központjában, a Dnyeper folyó partján található. Médiaértesülések szerint az Egyesült Nemzetek Szervezete munkatársai használták a szállodát, amikor a városban dolgoztak. 

Megdöbbentett a hír, miszerint egy szállodát, amelyet gyakran használtak az ENSZ és a háború által érintetteket támogató civil szervezetek munkatársai, orosz csapás érte Zaporizzsjában röviddel ezelőtt

– nyilatkozta Denise Brown, a világszervezet ukrajnai humanitárius ügyekkel foglalkozó koordinátora. 

Minden alkalommal ebben a szállodában szálltam meg, amikor Zaporizzsjába jártam

– tette hozzá.

Borítókép: Civilek és rendõrök egy rakéta becsapódásának helyszínén, a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városban, az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerõmű közelében 2023. augusztus 10-én (Fotó: MTI/EPA/Ukrán rendőrség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.