Túl jóban van Putyinnal, nem akarják ünnepelni Gerhard Schrödert

A volt kancellár 60 éve tagja a szociáldemokratáknak, az orosz elnökhöz fűződő kapcsolatai miatt párttársai nem akarják megünnepelni az évfordulót.

Magyar Nemzet
2023. 08. 11. 10:45
Former Chancellor Schröder presents biography of Olaf Scholz
09 December 2021, Berlin: Gerhard Schröder (SPD), former German Chancellor, attends the presentation of the biography of Olaf Scholz, "Der Weg zur Macht". The "Hamburger Abendblatt" editor-in-chief Lars Haider has presented a first biography of the new Federal Chancellor. Photo: Christoph Soeder/dpa (Photo by Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat évtizede tagja Németország Szociáldemokrata Pártjának Gerhard Schröder. A volt kancellár Oroszországhoz fűződő kapcsolatai miatt viszont vita robbant ki az évforduló kapcsán – írja a Spiegel német lap. Schröder 1963-ban csatlakozott az SPD-hez, és a hannoveri szervezet tagja. A helyi szervezet már tárgyalt a jeles évfordulóról egy ülésen, de még nem tudtak megegyezni, hogy lemondanának-e a szokásos megtiszteltetésről. Augusztus végén állítólag visszatérnek a témára.

Az SPD szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy 60 éves párttagságért minden tagot megillet a kitüntetés, amelynek többféle módja is elképzelhető, beleértve azt is, hogy személyesen adják át azt.

Az adott helyi szervezet dönti el, hogy ez milyen keretek között történjen. Az országos szintről nem érkezett ajánlás. 

A díj átadásának időpontját viszont még nem tűzték ki – mondta Herbert Schmalstieg, Hannover korábbi polgármestere a Frankfurter Allgemeine Zeitung német lap tudósítása szerint

Helytelennek tartom azt a vitát, amelyre a helyi szövetség törekedett

– tette hozzá Schmalstieg, aki szerint ez a nézeteltérés károkat okozott az SPD-nek.

A vitát Schröder kapcsán az váltotta ki Németországban, hogy a politikust Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátjának tekintik, és orosz energiavállalatokhoz is köthető volt a munkássága. Az exkancellárt az orosz–ukrán háború kezdete óta kritizálják, saját pártján belül is. A megosztottság és a Moszkvához való viszonya ellenére azonban Schröder továbbra is a pártban maradhatott.

Gerhard Schröder 1944-ben született, 1998 és 2005 között volt Németország kancellárja. 

Borítókép: Gerhard Schröder volt német kancellár (Fotó: Christoph Soeder/dpa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.