Megelégelték az angol nyelvet az oroszok? – új javaslattal küzd Moszkva az anglicizmus ellen

Eltávolítanák a kötelező angol nyelvű tájékoztatást a közlekedési táblákról Oroszországban.

Magyar Nemzet
2023. 08. 15. 13:23
Illusztráció. Az orosz főváros, Moszkva egyik díszes metróállomása. (Fotó: J. V. de Winter / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz közlekedési minisztérium legfrissebb javaslata szerint eltávolítanák a kötelező angol nyelvű tájékoztatást a közlekedési táblákról, többek között a busz- és metrómegállók esetében. A rendelettervezet szerint a változtatás az utasok „audiovizuális és vizuális” tájékoztatását egyaránt érintené – hívta fel a figyelmet mások mellett a Meduza független angol nyelvű orosz híroldal.

A javaslathoz csatolt indoklás az Orosz Föderáció állampolgárainak és lakóinak számos kérésére hivatkozik, mások mellett az utasokra nehezedő információs terhekre, valamint az oroszországi társadalmi-politikai helyzetre.

Azt a minisztérium nem közölte, hogy mennyi panasz érkezett az angol nyelvű tájékoztatások miatt – a novgorodi metróhálózat vezetője szerint hozzájuk egy panasz sem érkezett. Ám ha a hangosbemondókra érkezett is, a javaslat kritikusai szerint a vizuális (írásos) angol nyelvű tájékoztatók eltávolításának ötlete csak még inkább elszigeteli Oroszországot a külvilágtól.

Fontos megjegyezni, hogy az új rendelet nem lenne kötelező érvényű, a minisztérium ezentúl az egyes régiókra bízná a tájékoztatások módosítását.

A kazanyi metróvezetés az orosz mellett tatár nyelven is kínál ezentúl utastájékoztatást – sőt apróbetűvel az angolt is meghagyja. A metróval szemben Kazanyban a buszok kapcsán már nem elérhető az angol tájékoztatás.

A Kommerszant orosz hírportál a moszkvai metró sajtószolgálatát idézve úgy fogalmaz: a világjárvány miatt visszaesett turizmus, valamint az utasok panaszai a kiegészítő tájékoztatással kapcsolatban már 2021-ben oda vezetett, hogy leállították az angol nyelvű hirdetések biztosítását.

Az utasok érdekképviseletének a vezetője szerint a régiók tévesen érzékelhetik a törvényhozói szándékot, annak rossz megfogalmazása miatt.

Félő, hogy politikai érdekek miatt rohannak majd és változtatják meg olyan helyeken is a feliratokat, ahol szükség lenne rájuk

– fogalmazott olyan nagyvárosokra utalva, ahol jellemzően sok turista fordul meg.

Noha a minisztérium elutasítja azon vádakat, hogy az angol nyelv állna rendelettervezetének célkeresztjében, a Kommerszant arra emlékeztetett, hogy az orosz parlament képviselői már tavaly óta számos ötletet fogalmaztak meg az angol nyelv használatának korlátozására és így az „anglicizmus túlzott használata elleni küzdelemre. Ennek részeként olyan javaslat is született, hogy zárják ki az angol nyelvet az iskolai oktatásból.

Borítókép: Illusztráció. Az orosz főváros, Moszkva egyik díszes metróállomása (Fotó: Twitter/J. V. de Winter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.