Ott sem volt Trump, mégis róla szólt a republikánus elnökjelöltek első vitája

A The Hill politikai portál szerint a vita valódi tétje az, hogy ki lehetne majd Donald Trump alelnök-jelöltje.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC, The Hill2023. 08. 24. 9:10
A republikánus elnökjelölt-aspiránsok első vitáját Donald Trump korábbi elnök nélkül tartották 2023.08.23-án. (Forrás: Fox News / Twitter)
A republikánus elnökjelölt-aspiránsok első vitáját Donald Trump korábbi elnök nélkül tartották 2023.08.23-án. (Forrás: Fox News / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A republikánus párti elnökjelöltségre pályázó nyolc politikus, köztük Ron DeSantis floridai kormányzó és Mike Pence korábbi alelnök részvételével, ám Donald Trump volt amerikai elnök nélkül tartották szerdán este az első nyilvános választási vitát.

A Wisconsin állambeli Milwaukee-ban tartott vitán a Republikánus Nemzeti Bizottság feltételeit teljesítő jelöltek vehettek részt, akik legalább egyszázalékos támogatottságot és megfelelő számú anyagi támogatót tudnak felmutatni.

A mintegy kétórás, a Fox News hírtelevízióban élőben közvetített vitán az amerikai közvéleményt foglalkoztató legfontosabb kérdések merültek fel, így az infláció, a gazdaság állapota, a migráció, az oktatás, a szülők jogai és a terhességmegszakítás szabályozása, valamint Donald Trump távolmaradása.

Donald Trump, aki a legnépszerűbb a republikánus elnökjelölt-aspiránsok között, a múlt héten jelentette be, hogy biztos vezetésének tudatában nem szándékozik részt venni a vitákon. A következő elnökjelölti vitát szeptemberben rendezik Kaliforniában, szigorúbb részvételi feltételek mellett.

A felmérések szerint Donald Trump 50 százalék körüli támogatottsággal rendelkezik, akit Ron De Santis floridai kormányzó követ átlagosan 15-16 százalékkal, majd Vivek Ramaswamy vállalkozó 10 százalék körüli aránnyal a republikánus szavazók között. Öt százalék alatt marad a vita többi résztvevőjének népszerűsége, így Mike Pence korábbi alelnöké, Nikki Haley korábbi ENSZ-nagyköveté, volt kormányzóé, Tim Scott szenátoré, Chris Christie és Asa Hutchinson korábbi kormányzóké, valamint Doug Burgum kormányzóé.

A BBC brit közszolgálati csatorna szerint „Ramaswamy túlragyogta DeSantist”.

A vállalkozó a The Hill szerint is aktív részese volt az estének, míg DeSantist a portál is gyengének jellemezte. A washingtoni székhelyű portál azonban az est központjába Mike Pence-t helyezte, aki a Trump-adminisztrációban szerzett tapasztalatáról sokat beszélt. Vetélytársait arról is kérdezték, hogy mit gondolnak Pence 2021. január 6-ai Capitolium elleni támadással kapcsolatos szerepéről, a többség megvédte őt, mondván „helyesen cselekedett”.

Ramaswamy-t sokan támadták fiatal kora és tapasztalatlansága miatt. Sőt, Chris Christie, New Jersey állam korábbi kormányzója azt is mondta rá, hogy olyan mintha valaki a ChatGPT-vel beszélgetne, majd Barack Obama korábbi demokrata elnökhöz hasonlította őt.

A The Hill elemzőkre hivatkozva arról is beszámolt, hogy a vita aligha hat majd a jelöltek népszerűségére, és távolmaradása ellenére továbbra is Donald Trump a legvalószínűbb jelöltje a konzervatívoknak. 

A portál szerint a vita valódi tétje az, hogy ki lehetne majd Trump alelnök-jelöltje.

A republikánus párt elnökjelöltjéről a 2024 első felében tartandó előválasztásokon és jelölőgyűléseken döntenek az Egyesült Államok államaiban külön-külön, majd a végleges induló neve hivatalosan a nyár közepén derül ki Milwaukee-ban, ott, ahol a csütörtöki első vitát tartották.

Borítókép: A republikánus elnökjelölt-aspiránsok első vitáját Donald Trump korábbi elnök nélkül tartották 2023. augusztus 23-án (Forrás: Fox News/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.