Donald Trump: Biden alkalmatlan az indulásra, de vele szeretnék megküzdeni

Részesei vagyunk az orosz–ukrán háborúnak, amit le kellene zárni – mondta a volt elnök a Tucker Carlsonnak adott interjúban.

Magyar Nemzet
2023. 08. 24. 7:05
TRUMP, Donald
Montgomery, 2023. augusztus 5. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök a Republikánus Párt alabamai szervezetének javára adományt gyûjtõ rendezvényen az Alabama állambeli Montgomeryben 2023. augusztus 4-én. Az amerikai elnökválasztás 2024 õszén esedékes. MTI/AP/Butch Dill Fotó: Butch Dill
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Vitaest van, de mi nem Milwaukee-ban vagyunk” – kezdte Tucker Carlson politikai kommentátor a Donald Trump egykori republikánus elnökkel, a 2024-es elnökválasztáson is induló politikussal készített interjúját, utalva arra, hogy a keleti parti idő szerint este kilenc körül közzétett háromnegyed órás beszélgetés egybeesett a republikánus elnökjelölt-aspiránsok első vitájával, amelyet a wisconsini Milwaukee városában tartottak.

„Elnök úr, köszönöm, hogy itt van. De miért nem a Fox News vitáján van Milwaukee-ban?” – tette fel első kérdését Tucker Carlson.

„Sokan megkérdezték ezt tőlem. Többen azt mondták, hogy nem kell ott legyek, látva a közvélemény-kutatások eredményét, amelyekben mintegy ötven-hatvan ponttal vezetek, míg a vita egyes résztvevőinek a támogatottsága egy-két százalékos. Szóval arra jutottam, hogy ott lennék egy-két órát, a vitapartnerek azzal támadnának, hogy nem kéne induljak az elnökségért, sőt a csatorna sem éppen barátságos velem, amely a vitát közvetíti. A Fox News sokkal inkább Ron Desanctionioust (utalt az általa használt gúnynévvel Ron DeSantis floridai kormányzóra – a szerk.) támogatja őrült módon, és mindent feladtak érte, ami veszett ügynek tűnik” – fogalmazott Donald Trump a válaszában.

Mint folytatta:

Mindez 2016-ra emlékeztet, amikor ugyanígy támadtak, majd amikor mindenkit megvertem, hirtelen nagyon is barátságosak voltak velem. Szóval egyszerűen úgy éreztem, jobb, ha most nem vitázom és nem hagyom, hogy nyolc-tíz ember üvöltsön velem és számonkérjen. Persze szeretek válaszolni a kemény kérdésekre, csak most értelme nem lenne.

Tucker Carlson ezután kitért arra, hogy Trump élete nagy részében a televízióban szerepelt, különféle show-műsorokban is. Ám most úgy tűnik, „nem a televíziót kívánja használni kampányában. Leáldozott volna ennek a formátumnak?” – kérdezte a Fox News néhány hónapja elbocsátott véleményvezére.

„A felmérések szerint úgy tűnik, és mindez a hitelesség elvesztése miatt” – válaszolt Trump, majd kiemelte az MSNBC csatornát, ami szerinte helytelen tartalmakat közöl, az általa demokrata irányba elhajló műsorszolgáltatót „fake newsnak” minősítve.

Bár talán most már a „corrupt news” (korrupt hírek) jobb jelző lenne

– szúrt oda a vele kritikus csatornával szemben. Majd hozzá sorolta a CNN amerikai televíziót is, amelyet „halottnak” minősített.

A Fow News kapcsán is a nézettség visszaesését és a „régi szép időket” emlegette. Hozzátette, hogy visszajöhetnek még, de csak a hitelesség helyreállításával.

Carlson ezután megkérdezte a volt elnököt, hogy kire utalt annak kapcsán, hogy van olyan, aki azt mondja a vitán, hogy „nem kellene indulnia az elnökségért”. Trump Asa Hutchinsont, Arkansas korábbi kormányzóját nevezte meg a válaszában, aki szerinte „gyenge és szánalmas” – utalt arra, hogy ellenfele bőszen támadja az egykori elnököt az ellene felhozott bírósági eljárások miatt, kiemelve, hogy Trumpnak ilyen vádakkal a nyakában nem kellene ismét indulnia.

Míg Mike Pence kapcsán, aki ugyancsak indul a republikánus elnökjelöltségért, a 2020-as elnökválasztást emlegette, amikor szerinte Pence „rossz tanácsokat kapott” és azért nem lépett fel az „elcsalt választással szemben”.

2015-ben szállt be a politikába úgy igazán. Nyert elnökként, majd felelősségére vonási eljárást kezdeményeztek, most különböző vádakkal támadják, a következő lépés az erőszak lenne. Nem fél, hogy megpróbálnák megölni?

– kérdezte Carlson az egykori elnököt.

„Vannak elvetemült, beteg emberek. Mivel elnökként én nemcsak a republikánusokat, hanem a demokratákat is képviselem, el kell mondjam, hogy ott is vannak remek emberek, sőt országunkat többségében nagyszerű emberek alkotják. De láttam, hogy egyesek mire képesek, hogy mennyire messzire tudnak menni” – kezdte válaszát Trump, majd utalt az ellene felhozott oroszpárti vádakra. Szerinte sokatmondó, hogy a mostani vádemelések miatt egyre népszerűbb, noha azoknak „elméletileg” az ellenkező hatást kellene kiváltaniuk, csakhogy az „amerikaiak átlátnak a szitán”.

Mint fogalmazott, még sosem látott olyan közhangulatot, mint jelenleg. „Az emberek meg vannak őrülve” – mondta. Szerinte bár sokan szeretik őt, a jelenlegi helyzet oka Joe Biden amerikai elnök „káros” és „rossz” elnöksége.

A demokrata elnököt Trump „a legkorruptabb elnöknek” nevezte, majd azt is megjegyezte, hogy „jelenleg rosszabb mentális állapotban van, mint fizikaiban, és nem éppen egy atlétáról beszélgetünk” – utalt az elnök botladozásaira, nehézkes mozgására. 

Kitérve az elmúlt hetek elnöki strandolására, Trump szerint Bidennek nem a tengerparton kellene heverésznie – az elnök a hétvégéket az utóbbi időben családjával a vízparton tölti –, miközben háború dúl, amit meg kellene oldania.

Részesei vagyunk az orosz–ukrán háborúnak, amit le kellene zárni. Nem hiszem, hogy ő ezt meg tudja csinálni, én igen, de ő nem, mert inkompetens.

– mondta. Hozzátette, hogy Kamala Harris jelenlegi alelnökben sem lát „sok elnöki reményt”.

„Ennek a háborúnak azonnal véget kellene vetni, hiszen százezrek halnak meg, és nem számít, hogy éppen oroszok vagy ukránok az áldozatok. Ha én lettem volna az elnök, el sem kezdődött volna ez a háború” – szögezte le Trump.

Szerinte Biden miatt most nem tisztelik Amerikát a külföldi országok – kiváltképp Oroszország és Kína – úgy, mint az ő elnöksége alatt, ami szerinte abból is látszik, hogy Kína most katonai létesítményeket épít Kubában.

Hozzátette, hogy ő Kim Dzsong Un, észak-koreai politikussal is jó viszonyt ápolt – történelmi esemény volt, amikor többször is találkozott a két elnök –, ami szerinte az elszigetelt ország nukleáris ütőképessége miatt volt fontos. „Ha akkor Hillary lett volna az elnök vagy az Obama-rendszer folytatódik, akkor atomháborúba keveredtünk volna velük” – vélekedett.

Kínát említve az interjú során kitérek Peking ázsiai és latin-amerikai „terjeszkedésére” is. Trump említette a Panama-csatorna fontosságára – amely 1979-ben amerikai tulajdonból panamai lett –, amelyet „rendkívül jövedelmezőnek” írt le, és most már kínai kontroll alatt áll – mindez azért lehet „veszélyes” Amerikára nézve, mert az importtermékek mintegy negyven százaléka ezen keresztül érkezik az országba.

„Sem ezt, sem a kubai terjeszkedést nem engedhetjük. Ha elnök leszek, kitesszük őket” – szögezte le.

A 2024-es elnökválasztásra kitérve, Trump szerint Biden nem alkalmas az indulásra. Ám mégis vele szeretne újra megküzdeni. A republikánus politikus ugyanakkor Gavon Newsom kaliforniai kormányzót is megemlítette a lehetséges kihívók közül, akit kiállásáért és képességeiért is dicsért – az amerikai közbeszédben egyesek azt fejtegetik, hogy Biden rossz egészségügyi állapota miatt a Demokrata Párt őrült sebességgel építheti fel Newsomot a 2024-es elnökválasztásra.

Trump emellett a személyi igazolvány választásokon történő általános használatát sürgette, és szerinte a hiteles szavazatok miatt a helybeli szavazásra, és a levélszavazatok hátrahagyására kellene koncentrálni.

Míg arra a kérdésre, hogyha szerinte 2020-ban „elcsalták vele szemben a választást”, akkor 2024-ben nem történik meg ugyanez, Trump úgy felelt: „Megpróbálják majd. És nemcsak velem szemben, bárki kerül is oda, hasonlóan járnak majd el.”

Trump 2024-es győzelme esetén első teendői közé az ország déli határának a védelmét, az illegálisan érkező százezrek deportálását jelölte meg.

„Az én időm alatt volt a legerősebb a határvédelem, mintegy 500 mérföldnyi (800 kilométer – a szerk.) falat építtettem, és további 200 mérföldet fogunk” – fogalmazott, majd aláhúzta, hogy a legálisan érkezőkkel szemben nyitva állnak majd Amerika kapui.

Tucker Carlson kérdésére, hogy az ország polgárháború felé halad-e, Trump úgy válaszolt, vannak szélsőségesek az országban, akik komoly elégedetlenséget mutatnak azzal szemben, ami történik, de mint fogalmazott, nem tudja, hogy ez mivé változhat.

Az interjúban mindemellett Trump az amerikai gazdasági védelmét is emlegette és megvédte a hagyományos autókat is, szerinte az embereknek azt kellene tudniuk vásárolni, amit szeretnének, és ha elektromos autót akarnak, amely szerinte csak rövidebb távokra alkalmas, akkor vegyenek azt, de szerinte mindez ne legyen kényszer.

A beszélgetésben Jeffrey Epstein amerikai üzletember és elítélt szexuális bűnelkövető öngyilkosságának a kérdése is felmerült, hiszen egyesek szerint Epstein a hivatalos állítások ellenére nem saját kezével vetett véget az életének. Bár Trump szerint öngyilkosság lehetett, hiszen az üzletember élete hamar megváltozott és a korábbi sikerei a visszájára fordultak.

Borítókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök a Republikánus Párt alabamai szervezetének javára adományt gyűjtő rendezvényen az Alabama állambeli Montgomeryben 2023. augusztus 4-én (Fotó: MTI/AP/Butch Dill)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.