Feltorlódtak a hajók a világ egyik legfontosabb hajózási útvonalán + videó

A Panama-csatornán való fennakadás további inflációt eredményezhet az amerikai gazdaságban.

Magyar Nemzet
Forrás: The Wall Street Journal, ABC News2023. 08. 21. 12:23
Egy teherszállítóhajó halad át az 1914-ben megnyílt 82 kilométer hosszú Panama-csatornán, amely az Atlanti- és a Csendes óceánt köti össze. Évente mintegy 15 ezer hajó halad itt át, 400 ezer dollár megfizetése után. 2023.08.15-én. (Forrás: On This Day / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú ideje szenved a Panama-csatorna a szárazságtól. A vízhiány a hétvégén oda vezetett, hogy a hatóságok korlátozták a hajóátkelők számát, sőt átmenetileg le is zárták a csatornát, ezzel komoly fennakadásokat eredményezve a világ egyik legfontosabb hajózási útvonalán.

A Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Panama-csatornán mintegy kétszáz teherszállító hajó torlódott fel az évszázados szárazság miatt.

A hírek szerint a jelenlegi fennakadások miatt várhatóan három hétre nőtt az átjutás várakozási ideje, mivel most naponta csak 32 hajó tud átjutni a korábbi 36-hoz képest.

Azoknak a hajóknak, amelyek most át kívánnak kelni a csatornán – és nem kivárni a sorukat –, a 400 ezer dolláros útdíjon felül további 900 ezer dollár extra tarifát is meg kell fizetniük.

A hajók általában 50 láb mélységgel haladnak át a csatornán, amit most 44 lábra csökkentettek. Az alacsonyabb vízmélység miatt a hatalmas hajóknak ki kell üríteniük néhány konténert, mielőtt áthaladnának.

A dugó miatt több tíz milliárd dollár értékű áru akadhatott fent, ideértve olaj- és földgáztermékek, bútorok, elektronikai cikkek és élelmiszertermékek is.

A cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító hajók üzemeltetésével foglalkozó Dorian LPG kereskedelmi igazgatója, Tim Hansen kijelentette: 

A késések napról napra változnak, ám ha egyszer elindulsz, nincs értelme visszafordulni vagy kitérni, mert elakadhatsz.

Az ABC News amerikai hírcsatorna a globális felmelegedést hibáztatta a fennakadások miatt, mondván a nagyobb hőmérséklet és kevesebb eső miatt alacsonyabb a vízállás, amely megnehezíti, olykor el is lehetetleníti az Atlanti- és Csendes-óceánról érkező teherhajók fogadását.

Az esős évszak későn érkezett a térségbe, és mivel a csatornának naponta háromszor annyi vízre – 189 millió literre – van szüksége, mint New York városának, szinte teljes mértékben az esővízre támaszkodik a zsilipek feltöltés során.

Amerikában a csatorna sorsát árgus szemekkel figyelik, ugyanis az Egyesült Államokba áramló importtermékek mintegy negyven százaléka a Panama-csatornán keresztül érkezik.

Szakértők szerint a késés elhúzódása további inflációt eredményezhet az amerikai gazdaságban a megnövekedett szállítási költségek és a szűkebb termékkínálat miatt.

A Panama-csatorna adminisztrátora, Ricaurte Vasquez Morales szerint a korlátozások az év hátralévő részében fennmaradhatnak. A Wall Street Journal szerint az amerikai hadsereg nem kívánja „ölbe tett kézzel” figyelni a folyamatot, és akár kétmilliárd dollárt is hajlandó áldozni arra, hogy akár további négy folyót is a csatorna irányába vezessen az eddigi hármon túl.

 

Borítókép: Egy teherszállító hajó halad át az 1914-ben megnyílt 82 kilométer hosszú Panama-csatornán, amely az Atlanti- és a Csendes-óceánt köti össze. Évente mintegy 15 ezer hajó halad itt át, 400 ezer dollár megfizetése után (Forrás: On This Day/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.