időjárás -3°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Szijjártó Péter: Kritikus fontosságú a Száheli-övezet stabilitása

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.08.01. 16:16 2023.08.01. 16:27
Szijjártó Péter: Kritikus fontosságú a Száheli-övezet stabilitása

Kritikus fontosságú a Száheli-övezet stabilitása, ugyanis ha stabilitás van ebben a térségben, akkor sokkal kisebb a valószínűsége újabb nagy migrációs hullámok megindulásának Európa felé – írta a külgazdasági és külügyminiszter keddi Facebook-bejegyzésében.

Szijjártó Péter kifejtette: továbbra is kritikus a helyzet a Száheli-övezet kulcsországában, Nigerben, ahol a hadsereg gyakorlatilag túszul ejtette az elnököt.

Kiemelte: a nemzetközi közösség és a regionális szervezetek nagy része kiállt a demokratikusan megválasztott elnök mellett. 

Így tettünk mi is, hiszen számunkra a stabilitás ebben a térségben kritikus fontosságú

– fogalmazott. Hangsúlyozta: ha ugyanis stabilitás van a Száheli-övezetben, akkor sokkal kisebb a valószínűsége újabb nagy migrációs hullámok megindulásának Európa felé, és elejét lehet venni a terrorfenyegetettség további súlyosbodásának.

A tárcavezető közölte: kedden telefonon egyeztetett a helyzetről Catherine Colonna francia külügyminiszterrel, és egyetértettek, hogy – az eddigi nemzetközi nyilatkozatokkal összhangban – ki kell tartaniuk a demokratikusan megválasztott elnök és az alkotmányosság helyreállítása mellett.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Hakan Fidan török külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. július 28-án. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.